latinica  ћирилица
02/12/2023 |  21:10 | Autor: TANЈUG

Eparhija potvrdila da je spomenik vojnicima vraćen na mjesto

Eparhija raško-prizrenska potvrdila je večeras da je spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. vraćen na mjesto gdje se nalazio prije izmještanja u spomen parku na prištinskom pravoslavnom groblju.
Priština: Spomenik srpskim vojnicima (Foto: eparhija-prizren.com) -
Priština: Spomenik srpskim vojnicima (Foto: eparhija-prizren.com)

U prisustvu predstavnika francuske Ambasade i uz koordinaciju sa Eparhijom raško-prizrenskom, spomenik su danas vratili radnici Komunalnog preduzeća, navodi se dalje u saopštenju Eparhije.

Bijela spomen ploča podignuta u slavu srpskih junaka postradalih u periodu Balkanskih i Prvog svjetskog rata, od 1912. do 1918, na kojoj piše "Ovdje leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 - 1918", bila je pomjerena sa donje, bočne strane spomen parka.

- Izmještanje spomen ploče obavljeno je uoči ovogodišnjeg Dana pobjede 11. novembra bez znanja Crkve i srpske zajednice, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u javnosti. Moleći se za pokoj junaka iz Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, blagodarimo Gospodu što je ploča vraćena na mjesto gdje je ranije stajala i gdje leže kosti srpskih boraca - saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Do izmještanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svjetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Njemačke u Prištini, uoči obilježavanja Dana primirja u Prvom svjetskom ratu 11. novembra.

Tada je na mjesto spomenika srpskim ratnicima postavljena ploča sa napisom na francuskom, srpskom i albanskom: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".