latinica  ћирилица
03/12/2023 |  08:37 ⇒ 11:35 | Autor: SRNA

Vujić: SAD nastavljaju udar na političare koji brane Dejton i interese srpskog naroda

Stalni predstavnik BiH pri UN Bojan Vujić izjavio je da SAD nastavljaju udar na one političare u Republici Srpskoj koji brane Dejtonski mirovni sporazum i interese srpskog naroda.
Bojan Vujić - Foto: RTRS
Bojan VujićFoto: RTRS

Komentarišući konstantne prijetnje SAD i američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija rukovodstvu Republike Srpske, Vujić je rekao da SAD time šalju jako lošu poruku.

- Za mene ništa neočekivano, s obzirom na to šta smo sve vidjeli u posljednjem periodu kada su sankcije u pitanju - rekao je Vujić za Srnu.

Vujić, koji je bio i ambasador BiH u SAD, istakao je da su neutemeljeni napadi i sankcije i na predsjednika Republike Srpske i na sve političke predstavnike srpskog naroda.

On je naglasio da je bio svjedok na sastancima u Vašingtonu, kada je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović branila interese srpskog naroda, a i Ustav i Dejtonski mirovni sporazum BiH.

- Kao što vidite, to nažalost ne funkcioniše onako kako to Ustav kaže i iskreno, ništa neočekivano - pojasnio je Vujić, te ocijenio da prijetnje i sankcije nisu način kako bi BiH trebalo da funkcioniše.

Vujić je istakao da on jeste ambasador BiH, ali da dolazi iz Republike Srpske i da je zahvalan svim srpskim zvaničnicima koji brane interese svog naroda.

On je rekao da je, prisustvujući sastancima sa najvišim zvaničnicima američke administracije i u razgovoru sa visokim američkim zvaničnicima, pokušavao da razgovara o odnosu prema Republici Srpskoj.

- Kada sam jednog američkog zvaničnika pitao zašto pokušavaju da oduzmu imovinu Republici Srpskoj s obzirom na to da po Dejtonksom mirovnom sporazumu ona pripada entitetima, on je meni samo rekao da nije advokat i da nema odgovor na to pitanje. Mislim da je time sve rečeno - naveo je Vujić.