latinica  ћирилица
03/12/2023 |  10:07 ⇒ 10:11 | Autor: SRNA

Spriječiti upotrebu elektronskih cigareta kod mladih

Upotreba elektronskih cigareta sve je zastupljenija među mladima, što nije preporučljivo jer sadrže određenu količinu nikotina, a njihove štetne posljedice još nisu dovoljno ispitane, izjavila je ljekar u trebinjskom Domu zdravlja Snežana Duka.
Elektronske cigarete (Foto: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ) -
Elektronske cigarete (Foto: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ)

Duka je istakla da su elektronske cigarete, iako sadrže manju količinu nikotina od običnih, štetne, a njihove posljedice, posebno na mladu populaciju u razvoju, vidjeće se tek u budućnosti.

- Olaka upotreba elektronskih cigareta veoma je prisutna među sve mlađom populacijom, a nerijetko i da bi se kao nerazvijene ličnosti pokušali dopasti društvu - rekla je Duka i dodala da kao ljekar ne bi preporučila njihovu upotrebu, pošto nisu bezbjedne.

Ona je istakla da je zvaničan stav Svjetske zdravstvene organizacije da elektronske cigarete nisu preporučljive i nisu adekvatna zamjena za prave cigarete, iako su bolje od pravih cigareta, ali nisu u potpunosti bezbjedne jer nisu rađena detaljna istraživanja.

- Do sada su samo u Grčkoj kardiolozi utvrdili da one povećavaju nivo krvnog pritiska kod ljudi koji ih koriste, dok prave cigarete loše utiču i na cjelokupan kardiovaskularni sistem - navela je Duka za Srnu.

Duka je napomenula da do zloupotrebe elektronskih cigareta kod mladih najčešće dolazi tako što im ih posuđuje rodbina i poznanici koji su stariji od 18 godina.

- Bila bi poželjna i još jača kontrola njihove prodaje na tržištu - zaključila je Duka.