latinica  ћирилица
03/12/2023 |  12:47 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Ruski episkop Nazarije prvi put u Srpskoj; Sastanak sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sastao se u Bijeljini sa episkopom kuznjeckim i nikoljskim Nazarijem koji je prvi put u Republici Srpskoj, te mu zahvalio da pomoć koju Ruska Federacija i Ruska pravoslavna crkva pružaju ovoj eparhiji.
Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i episkop kuznjecki i nikoljski Nazarije - Foto: SRNA
Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i episkop kuznjecki i nikoljski NazarijeFoto: SRNA

Vladika Fotije posebno je naglasio učešće Rusije u obnovi Manastira Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku i Manastira blažene Matrone Moskovske u Ritešiću, saopšteno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Dva episkopa su se u razgovoru dotakla mnogih tema koje se tiču duhovnih veza bratskog ruskog i srpskog naroda.

Povod za posjetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi vladike Nazarija je promocija njegove dvotomne publikacije "Nasleđe Svetog Save. Pokloničko putovanje svetinjama SPC"

Izdavač publikacije je izdavačka kuća Svetotrojične Aleksandro-Nevske lavre u Sankt Peterburgu, a iz ove lavre, kojom je punih 27 godina, do avgusta ove godine rukovodio vladika Nazarije, nedavno je u Ugljevik stigao dio moštiju Svetog Aleksandra Nevskog uz blagoslov Ruske pravoslavne crkve.

Publikacija "Nasleđe Svetog Save. Pokloničko putovanje svetinjama SPC", kako se navodi, predstavlja najpotpuniji opis najznačajnijih svetinja koje se nalaze na kanonskoj teritoriji SPC, koju je osnovao Sveti Sava srpski 1219. godine.

Istorijski gledano, teritorija obuhvata zemlje bivše Јugoslavije – Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, BiH i svetinje u drugim regionima svijeta, a riječ je o više od 200 značajnih manastira, među kojima je i svetogorski manastir Hilandar.

Posebna pažnja u knjizi je posvećena istoriji SPC, njenim istaknutim ličnostima i svetiteljima.

U tekstu na sajtu Eparhije prenosi se izjava vladike Nazarija na jednoj od ranijih promocija, da se odavno interesuje za Srbiju i njenu Crkvu i da ga je na to podstakao davni susret sa blaženopočivšim crnogorsko-primorskim vladikom Amfilohijem.

- Balkan je takav evropski kotao u kome su se kuvali, delili i ujedinjavali narodi. Taj region ima složenu istoriju. Srpska crkva je još više povezana sa državom, nego što je bila Ruska crkva prije revolucije. Mnogi knezovi i drugi poglavari Srbije postali su svetitelji - rekao je tada vladika Nazarije.

Prema riječima koautora tekstova Aleksandra Zimina, u knjizi se pominje 38 mitropolija i eparhija, 213 manastira, 100 sabornih hramova i crkava u Srbiji, kao i svi srpski manastiri koji postoje u Australiji, Americi i drugim zemljama, ali i eparhije širom svijeta.

Korišćeno je 897 fotografija, a neke od njih su prvi put objavljene. Knjiga je objavljena na ruskom jeziku sa prevodima glavnih naziva svetih mjesta na srpski.

Bogatu ilustrativnu građu knjige predstavljaju radovi srpskih fotografa Miodraga Brankovića, đakona Dragana Tanasijevića, fotografije iz arhiva Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i fotografije koje su dostupne na platformama Šaterstok, Diomedija i Lori, prenio je sajt Odeljenja za spoljne crkvene poslove Ruske pravoslavne crkve.