latinica  ћирилица
03/12/2023 |  13:00 ⇒ 16:23 | Autor: Agencije

Zaplijenjena skoro tona kokaina balkanskog kartela

Španska nacionalna policija je u zajedničkoj operaciji s carinicima u južnoj luci Alhesiras zaplijenila skoro tonu kokaina skrivenog u kontejnerima dopremljenima iz Јužne Amerike, a droga je pripadala balkanskom kartelu, saopštila je policija na svojoj internet stranici.
Španska policija (foto: EPA-EFE/Jorge Zapata - ilustracija) -
Španska policija (foto: EPA-EFE/Jorge Zapata - ilustracija)

- Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na evropskom nivou - navedeno je u saopštenju.

Policija navodi da ovom kartelu latinoameričke grupe šalju kokain skriven među legalnom robom u kontejnerima koji brodovima stižu u španske luke.

Akciju je počela nakon dojave o dolasku kontejnera sa "značajnom količinom kokaina" u Alhesiras, jednu od najvećih luka u Španskoj, u pokrajini Andaluziji.

Agenti, koji od ranije istražuju djelovanje balkanskog kartela, imali su i informaciju da ta grupa sastavljena od državljana s prostora bivše Јugoslavije traži i način prerade tog kokaina.

Istovremeno su iz Kolumbije dobili upozorenje da brod iz Ekvadora, koji radi pauzu u Kolumbiji, namjerava prevesti kokain do luke u Španiji.

Agenti su identifikovali broj broda, a kada je uplovio u Alhesiras , istražitelji su otvorili kontejnere i pronašli 415 kilograma te droge.

Na osnovu novih informacija saznali su da pristiže još jedan kontejner s drogom u Alhesiras pa su pronašli u njemu dodatnih 500 kilograma kokaina, navedeno je u saopštenju.

- Poteškoće u istraživanju članova tih organizacija leže u njihovoj mobilnosti. U stanju su putovati hiljadama kilometara kako bi održali sastanak. Istraga se nastavlja kako bismo identifikovali sve članove mreže te ih uhapsili - dodaje se u saopštenju.

Zasad je nepoznato je li iko uhapšen prilikom otkrivanja kontejnera s kokainom.