latinica  ћирилица
03/12/2023 |  13:30 ⇒ 15:29 | Autor: TANЈUG

Pejović: Od učešća građana zavisi kvalitet popisa u Crnoj Gori

Direktor Uprave za statistiku Crne Gore Monstat Miroslav Pejović pozvao je građane da učestvuju u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji je počeo danas i poručio da od njih zavisi kvalitet sprovođenja tog procesa.
Podgorica - Foto: RTS
PodgoricaFoto: RTS

- Od vašeg učešća u popisu zavisi kvalitet popisnih podataka na osnovu kojih će se raditi buduće javne politike u cilju daljeg razvoja i unapređenja kvaliteta života - naglasio je Pejović.

Ocijenio je da su sami građani najbolji kontrolori popisa jer, kako je rekao, svaki građanin ima mogućnost da lično, bez posrednika, isključivo za sebe provjeri verodostojnost podataka unesenih u bazu popisa.

On je zamolio građane da prime popisivače u svoje domove.

- Popisivači su dio nas, naši sugrađani koji su uložili puno napora da se obuče da bi kvalitetno obavili ovaj zadatak, a najmanje što možemo da uradimo za njih jeste da ih primimo u svoje domaćinstvo i učestvujemo u popisu - poručio je Pejović građanima Crne Gore.

Јedan od popisivača Ivana Vukićević je izjavila da su popisivači od jutros u osam sati na terenu i da do sada nije bilo nikakvih problema.

- Prema preporukama Uprave za statistiku danas je bilo potrebno popisati dva do tri domaćinstva da bismo vidjeli kako sve teče i ima li nekih grešaka koje se mogu pravovremenoi riješiti. U razgovoru sa građanima zaključila sam da shvataju važnost ovog popisa i do sada nije bilo nikakvih problema, a nadamo se da će se tako i nastaviti - rekla je ona.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova koji je trebalo da se održi još 2021. godine odlagan je nekoliko puta.

Kasnije je kao datum početka određen 1. novembar, ali je popis odložen za 30. novembar pošto je opozicija najavila bojkot, tvrdeći da popis nije regularan.

Popis je potom dodatno odložen za 3. decembar.

Posljednji popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. godine i taj popis je bio prvi nakon osamostaljenja Crne Gore 2006. godine.