latinica  ћирилица
03/12/2023 |  14:08 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Obilježena 31 godina od egzodusa 5.000 Srba sa prostora Gostovića i Žepča (VIDEO)

U Modriči je obilježena 31 godina od egzodusa oko pet hiljada Srba sa prostora Gostovića kod Zavidovića i Ljeskovice, Bistrice i dijela Lovnice kod Žepča.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Služena je sveta liturgija i parastos za 111 poginulih Srba u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa ovog prostora.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Gostovićana Pane Kostadinović podsjetio je da su po popisu iz 1991. godine u mjesnoj zajednici Gostović bila 22 sela sa srpskim življem sa ukupno 1.100 domaćinstava i 3.263 stanovnika.

- U sumrak, 4. decembra 1992. godine u Gostoviću i srpskim mjestima u Žepču nije ostao nijedan Srbin - rekao je Konstadinović.

On je naglasio da su žrtve bile velike, te podsjetio da je braneći vjekovna ognjišta od juna do decembra 1992. godine poginulo 80 pripadnika bataljona Gostović, 23 borca čete Ljeskovica-Bistrice i osam civila iz Gostovića.

- U Gostoviću je bio i zloglasni logor mudžahedina, koji su počinili stravičan zločin, za koji nažalost niko nije odgovarao - rekao je Kostadinović.

On je istakao da su nekadašnji mještani Gostovića razočarani činjenicom da je presuđenii komandant muslimanskih jedinica Sakib Mahmuljin na slobodi.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Žepčaka Čedomir Grozić rekao je da se odavanjem pošte čuvaju uspomene na stradale i na pravednost borbe Srba u građanskom ratu 1992. godine.

Predstavnici udruženja Gostovičana i Žepčaka su u spomen-sobi u Modriči odali poštu za 708 boraca poginulih za Republiku Srpsku iz ove opštine i više od 30 opština bivše Јugoslavije čije porodice danas žive u Modriči.

Do egzodusa je došlo 4. decembra 1992. godine, kada su pripadnici takozvane Armije BiH, u sadejstvu sa jedinicom "El mudžahedin", popalili i uništili 22 srpska naselja, ali i nakon pada ovog prostora pod muslimansku kontrolu.