latinica  ћирилица
03/12/2023 |  15:52 ⇒ 21:42 | Autor: TANЈUG

Italija i Srbija imaju dobre političke i ekonomske odnose (VIDEO)

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, poslije sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, da su razgovarali o svim važnim pitanjima i konstatovali da Srbija i Italija kao izrazito prijateljske zemlje imaju dobre političke i ekonomske odnose i istakao da bi Italija, kada Stelantis krene u proizvodnju električne pande u Kragujevcu, mogla da bude ponovo prvi i najznačajniji partner Srbije.
Aleksandar Vučić i Đorđa Meloni (FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Aleksandar Vučić i Đorđa Meloni (FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Sa Melonijevom sam razgovarao i o svim regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije i zahvalan sam predsjednici Vlade Italije zbog suštinske i istrajne podrške Italije evropskom putu Srbiji i posebno sam zahvalan Đorđi što je uvijek žljela da čuje naše mišljenje i imala uvijek dovoljno vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu -  rekao je Vučić u Palati Srbija.

Zahvalio je Melonijevoj što je posjetila Srbiju uprkos gustom rasporedu i istakao da smo ponosni, privilegovani i počastvovani njenom posjetom, koja će doprinijeti daljem unapređenju odnosa dvije zemlje.

Vučić je rekao da spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje iznosi godišnje 4,6 milijardi evra i da vjeruje da može da bude mnogo veća, a posebno kada Stelantis krene sa proizvodnjom novog modela - električne pande u Kragujevcu.

Melonijeva je zahvalila Vučiću na gostoprimstvu, naglasivši da su Italija i Srbija posebno u posljednjem periodu razvili bilateralne odnose.

- Imali smo i Biznis forum koji je spomenuo predsjednik, a i dijalog naših vlada je intenziviran. Mnogo toga smo zajedno uradili. Naša trgovinska razmjena koja je izuzetna može da bude i bolja. U Srbiji ima mnogo italijanskih kompanija koje zapošljavaju 150.000 ljudi. Beograd je prvi grad na svijetu gdje su neke renomirane italijanske kompanije otvorile predstavništva. Sve to govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje gleda naš preduzetnički svijet na Srbiju - rekla je Melonijeva.

Istakla je da svi dosadašnji rezultati pokazuju dobre ekonomske odnose dvije zemlje i da postoji veliko interesovanje italijanskih kompanija da posluju tu, čemu doprinosi ekonomski razvoj Srbije i ekonomska politika njenog predsjednika.

- Veoma sam zadovoljna što imamo lidere koji se razumiju i shvataju koliko je bitno da se poboljšaju naši odnosi i naše privrede. Sav posao koji Italija i Srbija zajedno rade pokazuje strateški značaj koji Srbija ima za Italiju i zato smo mi ovdje. Nastavićemo da budemo među prvim zemljama koji podržavaju proces proširenja - rekla je Melonijeva.

Ona je naglasila da će Italija uvijek pružiti podršku Srbiji u Savjetu Evrope i poručila da je ono što oni treba da urade, jedan brzi proces koji bi doveo do, kako je rekla "ne proširenja, već ponovnog ujedinjenja Evrope".

- Za nas je bitno da zapadna Evropa bude dio EU porodice. Vučić zna da može da računa na podršku Italije i u Savjetu Evrope, kako bismo ubrzali taj proces približavanja Evropskoj uniji i sve ono što Evropska komisija traži - rekla je Melonijeva.

- Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup i u dijalogu u vezi Kosova. Italija podržava taj proces i radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele - rekla je Melonijeva.