latinica  ћирилица
03/12/2023 |  20:53 ⇒ 21:58 | Autor: TANЈUG

Osumnjičeni za napad u Parizu zakleo se na vjernost Islamskoj državi

Muškarac star 26 godina, osumnjičen da je u blizini Ajfelove kule u Parizu ubio njemačkog turistu i ranio još dvije osobe, zakleo se na vjernost Islamskoj državi u video snimku objavljenom na društvenim mrežama, saopštio je danas tužilac za borbu protiv terorizma Žan-Fransoa Rikar.
Napad u Parizu (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT, ilustracija) -
Napad u Parizu (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT, ilustracija)

On je na konferenciji za novinare rekao da je u toku istraga za ubistvo i pokušaj ubistva povezane sa terorističkom organizacijom, prenio je Rojters.

Francuska policija ga je uhapsila u subotu uveče u Parizu kada je i izveo napad.

On je nakon hapšenja izjavio da je napad izvršio jer je bio zabrinut "zbog stradanja muslimana, posebno u Avganistanu i na palestinskim teritorijama", uz optužbu da je Francuska saučesnik u tome, saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen i naglasio da je napadač tokom hapšenja uzvikivao "Alahu Akbar" (Bog je veliki).

- Ova osoba je bila spremna da ubije još ljudi - rekao je Darmanen tokom konferencije za novinare.

Napad dogodio se u 15. pariskom arondismanu, a napadač je zatim prešao rijeku Senu ka desnoj obali, gdje je čekićem napao i povrijedio dvije osobe.

Potom ga je zaustavila policija i neutralisala ga sa dva elektro-šoka, rekao je ministar Dermanen i pohvalio policajce na brzoj reakciji.