latinica  ћирилица
04/12/2023 |  07:51 ⇒ 08:17 | Autor: Agencije

IDF: Ubijen komandant bataljona Hamasa; Izraelska vojska djeluje širom Gaze

Četvrti dan borbe se vode u Pojasu Gaze, nakon sedmodnevnog prekida vatre između izraelske vojske i pripadnika palestinskog Hamasa. Izraelske odbrambene snage saopštile su da trupe deluju u svim delovima enklave. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, tvrdi da je od početka sukoba stradalo 15.523 Palestinca.
Rat u Izraelu (foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Rat u Izraelu (foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

IDF: Ubijen komandant bataljona Hamasa

Izraelske snage ubile su komandanta Hamasa po imenu Haitam Huvadžari, saopštila je izraelska vojska.

Izraelske odbrambene snage tvrde da je Hodžari predvodio bataljon koji je učestvovao u Hamasovim napadima na Izrael 7. oktobra.

Oni su takođe rekli da je Hodžari bio zadužen za aktivnosti Hamasa u glavnoj bolnici u Gazi Al-Šifa i da je komandovao borbama protiv snaga IDF u kampu Šati, palestinskom izbjegličkom kampu u severnoj Gazi.

Izraelska vojska gađala je Al-Šifu prije dvije nedjelje, tvrdeći da je Hamas izgradio važan komandni centar ispod bolnice. SAD su podržale ove tvrdnje, koje je Hamas odbacio.

Američki ratni brod oborio dronove Huta ispaljene u Crvenom moru

Јemenski Huti koje podržava Iran saopštili su da su gađali brodove povezane sa Izraelom u Crvenom moru. Od tada je američka Centralna komanda, koja nadgleda vojne operacije na Bliskom istoku, saopštila da se jedan od njihovih ratnih brodova angažovao i oborio tri drona.

Američki ratni brod pomogao je trima komercijalnim brodovima - koji su imali veze sa 14 zemalja, uključujući Veliku Britaniju - u nedelju nakon što su gađani u Crvenom moru iz oblasti Јemena koje drže Huti. Dva broda su pogođena projektilima, ali nije bilo žrtava.

Dvoje poginulih u racijama i sukobima na Zapadnoj obali

Palestinski i izraelski mediji izveštavaju o racijama koje su izvele izraelske snage i sukobima na Zapadnoj obali. Izraelski vojnici su ubili dvije osobe u Kalkilji, saopštila je izraelska radio mreža GLZ radio. Izraelske trupe uhapsile su 16 Palestinaca u Daši i najmanje jednu osobu u Kalkilji, javila je palestinska novinska agencija Vafa. Јoš devetoro je uhapšeno u DŽeninu i šest u Јerihonu, navodi agencija.

Premijer Katara sa Blinkenom, istakao potrebu za prekidom vatre na Bliskom istoku

Katarski premijer i ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani istakao je u razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom potrebu za deeskalacijom i primirjem u Pojasu Gaze, javila je državna novinska agencija te zemlje.

Katarski premijer je tokom razgovora u nedelju još jednom ponovo potvrdio posvećenost Katara tekućim naporima usmjerenim na vraćanje mira u region, prenosi Si-En-En. On je takođe izrazio zabrinutost da će nastavak sukoba u Pojasu Gaze nakon humanitarne pauze otežati posredničke napore i pogoršati humanitarnu krizu.

Al-Tani je naveo da Katar osuđuje sve oblike gađanja civila, posebno žena i djece, i istakao da su akcije poput tih, uključujući politiku kolektivnog kažnjavanja, neprihvatljive u bilo kojim okolnostima.

On je zatražio hitno otvaranje humanitarnih koridora kako bi bilo osigurano bezbijedno dostavljanje pomoći Palestincima pogođenim sukobom Izraela i Hamasa.

Katar je prošlog mjeseca posredovao u dogovoru Izraela i Hamasa o privremenom primirju koje je isteklo u petak ujuto.