latinica  ћирилица
04/12/2023 |  08:07 ⇒ 08:19 | Autor: sputniknews.com

Održan referendum u Venecueli: Izglasano pripajanje Esekiba

Na referendumu u Venecueli, održanom u nedjelju, oko 95 odsto građana podržalo je pripajanje teritorije Esekibo, koja se nalazi u Gvajani, za koju tvrde da je oteta kada je granica sjever-jug povučena prije više od jednog vijeka.
Nikolas Maduro nakon održanog referenduma (Foto: EPA-EFE/Miguel Gutierrez) -
Nikolas Maduro nakon održanog referenduma (Foto: EPA-EFE/Miguel Gutierrez)

Predsjednik biračkog tijela Elvis Amoros, saopštio je da je oko 95 odsto građana koji su izašli na referendum glasalo "za" na svih pet postavljenih pitanja.

Ostaje nejasno kako će predsjednik Venecuele Nikolas Maduro sprovesti rezultate glasanja, a Gvajana smatra da je referendum korak ka aneksiji.

Nacionalni izborni savjet saopštio je da je prebrojao više od 10,5 miliona glasova.

Venecuelanski glasači su upitani da li podržavaju uspostavljanje države na spornoj teritoriji, poznate kao Esekibo, davanje državljanstva sadašnjim i budućim stanovnicima te oblasti i odbacivanje nadležnosti najvišeg suda Ujedinjenih nacija u rješavanju nesporazuma između južnoameričkih zemalja.

Teritorija Esekiba sa 159.500 kvadratnih kilometara čini dvije trećine Gvajane i takođe se graniči sa Brazilom, čije je Ministarstvo odbrane ranije ove sedmice saopštilo da je „intenziviralo svoje odbrambene akcije“ i pojačalo vojno prisustvo u tom regionu zbog pomenutog spora.

Esekibo je teritorijalno veći od Grčke i bogat je mineralima.

Venecuela je oduvijek smatrala Esekibo svojim teritorijom, jer je region bio unutar njenih granica tokom španskog kolonijalnog perioda, i dugo je osporavala granicu koju su međunarodni arbitri odredili 1899. godine, kada je Gvajana još bila britanska kolonija.

Gvajana, jedina zemlja u kojoj se govori engleski jezik u Јužnoj Americi, smatra da je prvobitni sporazum legalan i obavezujući i zatražila je od Međunarodnog suda pravde 2018. da tako presudi.