latinica  ћирилица
04/12/2023 |  09:38 ⇒ 10:55 | Autor: RTRS

Petković: Ustavni sud udaljio BiH daleko od Brisela (VIDEO)

Sa ovakvim Ustavnim sudom ne možemo govoriti o vladavini prava, jer to je klasična tiranija, i daleko smo od Brisela danas, rekao je Milan Petković, advokat i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

- Prioritet svake zemlje mora da bude vladavina prava. Ako se ne smatramo svi istima, onda ne živimo u pravnoj državi. To je jedan od uslova za pregovore i ulazak u EU - istakao je Petković. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas putuje u Brisel, gdje će na sastanku, na visokom nivou zatražiti da se dosljedno u paketu sprovedu i realizuju svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije.

- BiH opterećuju ozbiljni problemi. Imamo krizu vlasti koji traju duži vremenski period, i trebalo bi da u Briselu nešto krene sa mrtve tačke. Evropska unija ukoliko želi BiH kao svoju članicu mora da uvaži zahtjeve iz Republike Srpske, koja je na neki način i stvorila današnju BiH. S druge strane, Bošnjacima odgovora ovakav sistem, jer on štiti isključivo njihove ineterese za razliku od druga dva konstitutivna naroda - poručio je Petković. 

Američki ambasador Majkl Marfi po ko zna koji put direktno prijeti izabranim organima Republike Srpske.

- Ne možemo osporiti legitimitet Marfija kao ambasadora SAD u BiH, ali njegovo miješanje u unutrašnje stvari druge države i te kako. Ovo nije pitanje za Ameriku, već za Evropu i Brisel. Kad god su SAD provodile referome na ovim protstorima to nije završilo dobro - rekao je Petković.

U srijedu se nastavlja suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću.

- U fazi smo glavnog pretresa, Dodik i Lukić su se izjasnili da nisu krivi, i sada očekujemo da Tužilaštvo iznosi dokaze i argumentuje optužnicu. Okupljen je dobar pravni tim za odbranu, koji nas uvjerava da bi sve osim oslobađajuće presude bio veliki skandal. Međutim, imamo takav sud kakav imamo, i postoji bojazan da bi krajnja odluka mogla imati i političke primjese. Krenuo je kao politički, a nadam se da će završiti u pravničkim vodama - istakao je Petković. 

Komentarisao je i istupe ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza.

- Ne očekujem da će doći do smjene, jer će ga zaštiti njegovi mentori i politički saborci na bh sceni - zaključio je Petković.