latinica  ћирилица
04/12/2023 |  10:04 ⇒ 10:04 | Autor: SRNA

Mocart - genije za sva vremena

Austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart /1756-1791/, jedan od najgenijalnijih stvaralaca u istoriji muzike, umro je 5. decembra 1791. godine.
Portret Mocarta (foto: EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA) -
Portret Mocarta (foto: EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA)

Mocart je bio "čudo od djeteta", pa je tako u šestoj godini napisao prvu kompoziciju, u osmoj sonatu, a u 12. operu "Јednostavna prevara".

On je napisao oko 600 djela, među kojim su opere, simfonije, te koncerti za klavir, violinu, flautu, klarinet, hornu i druge instrumente, ali i gudačke kvartete, te sonate za klavir i violinu, kantate i mise.

Mocartove opere su: "Figarova ženidba", "Čarobna frula", "Otmica iz Seraja", "Don Đovani", "Tako čine sve" i "Idomeneo".

On je poznat po simfonijama: "Hafner simfonija", "Lincerska simfonija", "Praška simfonija", "Simfonija u ge-molu", "Јupiter simfonija", te misi "Rekvijem" i kvintetu sa klarinetom "Mala noćna muzika".

Mocartov rad pokriva gotovo sve žanrove njegovog doba, uključujući simfonije, koncerte, kamernu muziku, muziku za klavir, operske i horske kompozicije.

Nakon preseljenja iz rodnog Salcburga u Beč, Mocart je bio okružen spletkama zavidljive i stvaralački jalove dvorske muzičke kamarile i finansijski je krahirao, pa je kraj života dočekao siromašan i dugovima.

Volfgang Amadeus Mocart sahranjen je u zajedničkoj sirotinjskoj grobnici u Beču.