latinica  ћирилица
04/12/2023 |  10:33 | Autor: SRNA

Ograničeni kontakti Tačiju, Veseljiju i Seljimiju zbog uticaja na svjedoke

Specijalizovano vijeće u Hagu odobrilo je na zahtjev tužilaštva mjere za ograničenje kontakata i komunikacije bivšim vođama terorističke OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju zbog pokušaja uticaja na svjedoke i drugih prijetnji integritetu postupka, saopšteno je iz Specijalnizovanog tužilaštva.
Hašim Tači (foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN) -
Hašim Tači (foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN)

Iz tužilaštva su naveli da su zatražili niz mjera za ograničenje kontakata i komunikacije, a da je pretresno vijeće odobrilo nekoliko.

Istrage Specijalizovanog tužilaštva po pitanju ometanja pravde pokazuju da su Tači, Veselji i Seljimi koristili svoje posjete kako bi nezakonito dijelili povjerljive informacije i da su u više navrata davali uputstva posjetiocima u pritvorskoj jedinici u Hagu da pokušaju da manipulišu izjavama svjedoka, navodi se u saopštenju.

- Specijalizovano tužilaštvo izuzetno ozbiljno shvata ometanje pravde, te će nastaviti istrage i krivično gonjenje svakoga ko je umiješan u bilo koji takav slučaj, uključujući i one koji zastrašuju ili utiču na svjedoke ili daju finansijsku ili drugu vrstu podrške za ovakva krivična djela - navodi se u saopštenju.

Tači, Veselji, Seljimi i Јakup Krasnići optuženi su da su od početka 1998. do kraja 1999. godine počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nad Srbima, nealbancima i političkim neistomišljenicima.

Krivična djela kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Suđenje im je pred Specijalnim sudom u Hagu počelo u aprilu.