latinica  ћирилица
04/12/2023 |  10:55 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Košarac: Sve dok stranci nameću rješenja, upitna je bilo kakva perspektiva BiH, pa i evropska

Sve dok stranci, a pogotovo nelegitimni visoki predstavnik, donose odluke, nameću rješenja, te na najgrublji način urušavaju suverenitet i Dejtonski sporazum, upitna je bilo kakva perspektiva BiH, uključujući i onu evropsku, istakao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Samo u dogovoru domaćih političkih aktera moguće je tražiti rješenja i perspektive za BiH. Nikome u ovoj zemlji, kao ni samoj EU, ne treba kolonija, već suverena zemlja, o čijim unutrašnjim pitanjima odlučuju legitimno izabrani predstavnici naroda - ocijenio je Košarac koji će sutra učestvovati na Drugom političkom forumu o evropskom putu BiH sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu.

On je Instagramu objavio da nije prevelik optimista, niti ima velika očekivanja od tog sastanka.

- Moj cilj je zaštita interesa Republike Srpske i predstavljanje njenih pozicija. Ohrabren sam činjenicom da će i predsjednik Milorad Dodik istog dana boraviti u Briselu. Ovo će biti prilika da ponovo ukažemo na činjenicu je Srpska predložila usvajanje 14 ključnih prioriteta u paketu i integralno, pokazujući svoju punu opredijeljenost za put ka EU. U tom procesu insistiramo na uvažavanju ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije - rekao je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

On je naglasio da je primarni interes zvaničnika iz Republike Srpske zakon o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranaca iz ove institucije, kao i zatvaranje OHR-a.

Košarac je ukazao da Republika Srpska nije remetilački faktor, niti faktor nestabilnosti.

- Imamo definisane političke stavove i nudimo rješenja za sva otvorena pitanja u BiH. Naša pozicija uvijek je ista - dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda u okviru dejtonske BiH, bez međunarodnog intervencionizma - rekao je Košarac.

U Briselu će sutra biti održan drugi politički forumu na visokom nivou o evropskim integracijama BiH na kojem će biti riječi i o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Forumu će prethoditi sastanak stranačkih lidera iz BiH sa komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Drugi politički forum na visokom nivou održaće se pod predsjedavanjem Varheljija i predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto.