latinica  ћирилица
04/12/2023 |  11:26 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Brčko: Završena revija ruskog filma (VIDEO)

Projekcijom filma "Palma" u režiji Aleksandra Domogarova završena je 12. Revija ruskog filma u Brčkom.
Brčko - revija ruskog filma - Foto: RTRS
Brčko - revija ruskog filmaFoto: RTRS

Reviju je organizovala Svetosavska omladinska zajednica u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

Filmskom pričom o psu Palmi inspirisanom istinitim događajem, u prepunoj dvorani Doma kulture u Brčkom, zatvorena je Revija ruskog filma.

Svetosavska omladinska zajednica ima punu podršku Ambasade Ruske Federacije u promociji ruske kulture, umjetnosti i kinematografije.

- Mi kao Ambasada RF potpuno pordržavamo ovakvu divnu inicijativu SOZ u Brčkom distriktu i smatramo da to na najbolji način odražava i kulturnu otvorenost i multinacionalni karakter Brčkog distrikta ali i sa druge strane bratski karakter SPC i RPC koje podržavaju naše neraskidive kulturne veze ovde na Blakanu - rekao je Prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH Јurij Pičugin.

Svetosavska omladinska zajednica u 12 godina trajanja revije organizovala je projekciju oko 60 filmskih ostvarenja, nastojeći brčanskoj publici kroz modernu kinematografiju približiti bogatu rusku istoriju, umjetnost i kulturu.

- U temelju ove revije ruskog fima jeste upravo ta veza i duhovna i kultura i svaka druga veza između bratskih naroda srpskog i ruskog i evo mi to na neki način pokušavamo to da održavamo - kaže  koordinator Svetosavske omladinske zajednice Brčko Kristijan Đokić.

U sedmici posvećenoj ruskom filmu prikazano je pet ostvarenja različkitog žanra koji oslikavaju modernu rusku kinematogafiju sa visokim standardima filmske produkcije.