latinica  ћирилица
04/12/2023 |  12:05 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Košarac: U Briselu jasno ponoviti stav da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik (VIDEO)

Јasno ćemo ponoviti stav da ne postoji visoko predstavnik u BiH, da je Kristijan Šmit nelegitiman i nelegalan visoki predstavnik i njegove odluke ne mogu se provoditi u BiH, rekao je za RTRS Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara, koji će sutra učestvovati na Drugom političkom forumu o evropskom putu BiH sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu.
Staša Košarac -
Staša Košarac

- Pogotovo na način kako je to previđeno izmjenama Krivičnog zakona koji apsolutno nema osnova. Јasno ćemo reći da želimo da imamo konstruktivnu priču u evropskim integracijama na način da je neophodno da institucije Republike Srpske budu vidljive, da se koristi mehanizam koordinacije, da afirmišemo slovo Dejtona bazično na dogovoru dva entiteta i tri naroda - rekao je Košarac.

 Košarac je ponovio da je važno pregovarati sa Evropskom unijom.

- Značajno i važno je ponoviti da BiH ima definisan spoljnopolitički cilj, a to je članstvo u EU. Da postoji potreba za nastavkom ispunjavanja određenih preporuka i obaveza, ali na način da se uvažavaju stavovi institucija Republike Srpske i da nema apsolutno nikavog nametanja, jer prepoznajemo razne vrste pritisaka inih ambasadora i drugih zvaničnika koji ovih dana dolaze na institucije Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika - dodao je Košarac.

Košarac je ukazao da Republika Srpska nije remetilački faktor, niti faktor nestabilnosti.