latinica  ћирилица
04/12/2023 |  13:06 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Dodik: U Briselu ćemo vidjeti koliko je Evropa ozbiljna prema nama

Republika Srpska je ozbiljan i konstruktivan partner koji aktivno doprinosi ubrzanju evropskog puta BiH i to se vidi u svemu što je do sada urađeno na tom putu. U Briselu ćemo vidjeti i koliko je Evropa ozbiljna prema nama, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Ako se odstupi od ranijih najava, a vidimo da bi se to moglo desiti, to onda znači da nisu dovoljno iskreni prema BiH - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ponovio da je teško biti optimista, naročito ako se vidi koliko neke od članica koje se protive otvaranju pristupnih pregovora ne razumiju prilike i odnose u BiH.

- Optužbe koje od Holandije dolaze na račun Srpske pokazuju koliko ne poznaju strukturu BiH i njen Ustav, pa predstavnike Srpske optužuju da "podrivaju" i nepostojeće institucije - jasno je poručio Dodik.

Ističe da će Srpska i dalje ostati na svojim prvobitnim pozicijama.

- BiH može ući u EU samo bez stranog faktora. To znači da nema ni visokog predstavnika, ni pravog ni lažnog, a ni stranih sudija. Ako opet odstupe od toga, onda ne mogu govoriti da je Srpska ta koja koči procese. To rade stranci i to je već jasno - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, put BiH u EU mogu srušiti samo takozvane bosanske patriote, koje su srušile i institucije BiH, pretvorile ih u stranačke prostorije i muslimanske ispostave.

- Niko ne reaguje na cirkus koji danima gledamo u Federaciji i pokušaje da se situacija u BiH dovede do usijanja. Јedina reakcija koja dolazi iz EU i Amerike tiče se uvijek Republike Srpske i takav jednostran pristup moraće se mijenjati - istakao je Dodik.