latinica  ћирилица
04/12/2023 |  14:04 | Autor: SRNA

U Donju Gradinu i dalje pristižu dokumenti o ustaškom zločinu genocida

U Јavnu ustanovu Spomen-područje Donja Gradina i dalje pristižu dokumenti, fotografije i predmeti koji svjedoče o ustaškom zločinu genocida počinjenom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, rekla je direktorka ove ustanove Tanja Tuleković.
Tanja Tuleković - Foto: RTRS
Tanja TulekovićFoto: RTRS

- Јoš jedan set dokumenata koji smo dobili dokaz su više u našoj arhivi kojom svjedočimo o najstravičnijem stradanju u Drugom svjetskog ratu, a to je stradanje nedužne djece, žena i staraca Srba, Јevreja i Roma, koji su ustaškom ideologijom označeni kao nepoćudni i pogibeljni - rekla je Tulekovićeva.

Ona je istakla da su ovakvi dokumenti o stradanju Srba od ustaša i nacista tokom Drugog svjetskog rata rijetkost i da predstavljaju dragocjenost.

Tulekovićeva je navela da su dokumenti, fotografije i predmeti koji svjedoče o ustaškom zločinu genocida počinjenom u NDH ustupljeni Spomen-područje Donja Gradina na osnovu inicijative pokrenute 2016. godine, a koja i dalje daje rezultate.

- Cilj inicijative jeste prikupljanje istorijske građe i predmeta koji će činiti postavku Memorijalnog centra u Donjoj Gradini koji će zajedno graditi Republika Srpska i Srbija - rekla je Tulekovićeva.