latinica  ћирилица
04/12/2023 |  15:01 ⇒ 15:02 | Autor: SRNA

Optužnica protiv zaposlenih u fočanskoj bolnici zbog pada bebe

Okružno tužilaštvo u Trebinju podiglo je optužnicu protiv dvoje zaposlenih Univerzitetske bolnice u Foči zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći u slučaju pada bebe sa stola nakon porođaja prošle godine.
Okružno tužilaštvo Trebinje - Foto: ilustracija
Okružno tužilaštvo TrebinjeFoto: ilustracija

Optužnica je podignuta protiv zaposlenih u toj bolnici, čiji su inicijali V.Č. i B.K., potvrđeno je Srni u tom tužilaštvu.

S obzirom da je riječ o nehatnom krivičnom djelu i ukoliko se dokaže krivica osumnjičenima prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.

U optužnici se navodi da se B.K. i V.Č, kao zdravstveni radnik i ljekar nisu pridržavali pravila zdravstvene/ljekarske struke pri pružanju medicinske pomoći, čime su prouzrokovali znatno pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta, usljed čega je nastupila teška tjelesna povreda bebe čiji su inicijali Ј.V. opasna po život.

Iz Tužilaštva su podsjetili da je istraga u tom slučaju obustavljena u odnosu na lice V.T. jer je utvrđeno da se u njegovom postupanju u ovom slučaju ne stiču obilježja krivičnog djela.

U fočanskoj bolnici je 19. avgusta prošle godine, prilikom porođaja Јovane Vesić, njena novorođena djevojčica pala na pod i zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom, nakon čega joj je ukazana pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje pogoršalo zbog čega je bila prebačena i u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu /KCUS/.

U toj zdravstvenoj ustanovi je hitno operisana i od tada se uspješno oporavlja, s tim da i dalje odlazi na redovne ljekarske kontrole.

Prijavu protiv medicinskog osoblja policiji i Tužilaštvu podnio je otac bebe Danijel Vesić koji je ranije rekao da su mu ljekari u Foči prećutali pad bebe.

Neželjeni događaj su narednog dana prijavili ljekari KCUS.