latinica  ћирилица
04/12/2023 |  15:28 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

U Banjaluci 7. decembra promocija knjige "Sudija u ratu i miru" Danice Marinković

U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci u četvrtak, 7. decembra, biće promovisana knjiga sudije Danice Marinković "Sudija u ratu i miru", istorijski roman u autorka kroz lični i porodični život prikazuje situaciju na Kosovu i Metohiji u vrijeme ekspanzije albanskog terorizma i separatizma.
Sudija u ratu - Foto: RTRS
Sudija u ratuFoto: RTRS

Ova knjiga biće promovisana u Banjaluci, nakon Moskve, u organizaciji banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, a uz podršku ANURS.

Danica Marinković je nekadašnji istražni sudija Okružnog suda u Prištini koja je rukovodila istragom u slučaju "Račak" i koja je poznata po tome što je nepobitnim dokazima i argumentima oborila optužnicu za taj slučaj koji je poslužio kao uvod u NATO bombardovanje SR Јugoslavije.

Predsjednik Odbra Milorad Arlov rekao je Srni da je Marinkovićeva u knjizi detaljno opisala slučaj "Račak" koji je po ličnom i neistinitom izvještaju tadašnjeg šefa OEBS-a na Kosovu i Metohiji Vilijama Vokera 24. marta 1999. godine prouzrokovao NATO agresiju na SR Јugoslaviju koja je trajala dva i po mjeseca.

- Ovaj slučaj je presedan po mnogo čemu u svijetu i uzrokovao je od tada pa do danas tešku životnu i političku situaciju Srba na Kosovu i Metohiji - rekao je Arlov.

On smatra da bi ova knjiga trebala da se nađe u srpskim udžbenicima.

- Marinkovićeva je izrazila želju da, nakon Moskve, njena knjiga bude promovisana u Banjaluci i Republici Srpskoj, što je Odbor prihvatio uz podršku ANURS - rekao je Arlov.

On je dodao da će promociji knjige, osim njega, govoriti predsjednik Udruženja građana kosovskomitrovačkog okruga Radomir Rojević i Nebojša Nikolić generalni direktor IP Rad iz Beograda, o teškoj situaciji Srba na Kosovu i Metohiji.