latinica  ћирилица
04/12/2023 |  15:43 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

"Nikom nije u interesu usporavanje evropskog puta, ali status Srpske ne smije biti upitan"

U Briselu se sutra održava drugi Politički forum pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelija.
Gradski odbor DEMOS-a - Foto: Ustupljena fotografija
Gradski odbor DEMOS-aFoto: Ustupljena fotografija

Govoreći o očekivanjima od sastanka i nastavku pregovora o pristupanju BiH Evropskoj Uniji, Čedomir Stojanović, poslanik /DEMOS/ i predsjednik srpskog kluba u parlamentu BiHStojanović je istakao da nikome nije u interesu da se napredak na evropskom putu usporava, ali da status Republike Srpske ne smije biti upitan.

- Nadam se da ćemo u tom smislu imati i razumijevanje naših evropskih partnera. Sa naše strane je dat jedan pozitivan impuls, jer smo uprkos neslaganjima po brojnim pitanjima, u ovoj godini uspjeli usvojiti pet zakona koji se odnose na 14 prioriteta koje je EU postavila. Ipak, kao što je važno da idemo naprijed na evropskom putu, važno je i da taj napredak podrazumijeva da je status Srpske siguran i stabilan i da niko ne dovodi u pitanje funkcionisanje institucija Republike Srpske - rekao je Stojanović.

On se osvrnuo i na ekonomski aspekt pregovora.

- Mi smo u situaciji da je oko 600 miliona evra već više od godinu dana „zamrznuto“ zbog suspenzije dodjele sredstava za infrastrukturne projekte od strane EU. Mislim da ta vrsta sankcija ni ranije, pa ni u ovom slučaju nije dala rezultate i da krajnju štetu trpe građani. Naš stav se u tom smislu nije promijenio, ali je i zbog tog ekonomskog aspekta dodatno važno da razgovaramo. Politika razgovora se pokazala uspješnijom od politike bilo kakve blokade ili ucjene. S druge strane, pored ukidanja suspenzije, ubrzavanjem reformi mogli bismo “povući” značajna sredstva iz paketa pomoći zapadnom Balkanu koji je vrijedan šest milijardi evra. To su značajna sredstva koja bi omogućila brojne prilike za razvoj naše privrede, od infrastrukturnih projekata do otvaranja novih radnih mjesta - rekao je Stojanović.