latinica  ћирилица
04/12/2023 |  15:53 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Čubrilović: Podrška resornim preduzećima u realizaciji planova

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sa saradnicima sastao sa danas u Banjaluci sa direktorima javnih preduzeća iz nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske – rukovodstvom Željeznica Republike Srpske i Aerodroma Republike Srpske na temu izvještaja o poslovanju, najznačajnijih aktivnosti i planovima za narednu godinu.
Čubrilović i Јović - Foto: Ustupljena fotografija
Čubrilović i ЈovićFoto: Ustupljena fotografija

Direktori preduzeća informisali su Čubrilovića o rezultatima i stepenu realizacije planova u ovoj godini, te projektima i aktivnostima koje planiraju u 2024. godini.

Generalni direktor Željeznica Republike Srpske Slađan Јović rekao je da, iako je otežano poslovanje preduzeća zbog smanjene subvencije Vlade Republike Srpske, Željeznice sve obaveze izvršavaju na vrijeme.

Јović je rekao da je evidentan rast vlastitih prihoda iz osnovne djelatnosti prevoza u ovom preduzeću i da su zabilježeni pozitivni pomaci u poslovanju, privlačenju investicija i većeg broja putnika.

On je ukazao na potrebu obezbjeđenja veće finansijske podrške u budžetu Vlade Republike Srpske, navodeći da je preporuka Svjetske banke da budžet Vlade treba da prati razvoj Željeznica Republike Srpske. Јović je ocijenio da je u odnosu na zemlje okruženja neophodno izdvajati više sredstava kako bi se ovo preduzeće bilo na višem nivou.

Generalni direktor preduzeća Aerodromi Republike Srpske Natalija Trivić informisala je Čubrilovića da je prihod preduzeća u 2023. godini povećan za 500.000 KM u odnosu na 2022. godinu i da je ukupan iznos prihoda 3,7 miliona KM.

Čubrilović i Trivićeva (Ustupljena fotografija )

Trivić je istakla da je Aerodrom Banjaluka ostvario veliki rast broja putnika u odnosu na prethodnu godinu i da je ukupan broj, zaključno sa novembrom, 439.740 putnika, navodeći da je planirana projekcija putnika za 2023. godinu 500.000. Ona je dodala da se intenzivno pregovara sa avio kompanijama oko uvođenja novih linija i da će čarter letovi biti povećani u ljetnjem periodu.

Trivić je naglasila da, iako je povećan broj putnika, postoji problem u realizaciji planova i buduće održivosti preduzeća zbog smanjene subvencije iz budžeta Vlade Republike Srpske, što će uzrokovati gubitke u 2023. godini.

Trivić je istakla da Uprava preduzeća ulaže ogromne napore da održi stabilnost preduzeća i redovno isplaćuje plate i doprinose, navodeći da bi Aerodromi Republike Srpske kao strateško preduzeće trebalo da ima veću podršku u budžetu Vlade Republike Srpske u skladu sa državama u okruženju.

Čubrilović je uputio podršku realizaciji planova rukovodstva Željeznica Republike Srpske i Aerodroma Republike Srpske i izrazio zadovoljstvo pozitivnim pomacima kada je riječ o povećanju prihoda od osnovnih djelatnosti oba preduzeća.

Čubrilović se saglasio sa rukovodstvima preduzeća da je u cilju stabilnosti i održivosti preduzeća neophodna veća finansijska podrška Vlade Republike Srpske, ističući da Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske u kontinuitetu ulaže napore i provodi neophodne aktivnosti sa ciljem održanja stabilnosti i likvidnosti resornih preduzeća.

Sagovornici su naveli da postoji uspješna saradnja resornog ministarstva i preduzeća, ocijenivši da su kvalitetan dijalog, zajedničke aktivnosti i uspješna koordinacija ključni za napredak i kvalitetna rješenja.