latinica  ћирилица
04/12/2023 |  16:43 ⇒ 19:46 | Autor: SRNA

Župljanin: Nastavlja se loš odnos pravosuđa BiH prema Srbima

Pravosudni organi u BiH nastavljaju lošu praksu podizanjem optužnica protiv Srba, dok za zločine nad 3.267 ubijenih pripadnika srpskog naroda u Srednjem Podrinju i Birču niko nije odgovarao, ocijenio je za predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

On je rekao da to potvrđuje i najnovija optužnica Tužilaštva BiH protiv sedmorice komandanata i pripadnika Vojne policije Drinskog korpusa Birčanske brigade i 10. diverzanskog odreda pri Glavnom štabu VRS koja ih tereti za navodni genocid na području Šekovića i Vlasenice u julu 1995. godine.

- Nažalost, tu postoji njihova jedina istina i pretpostavka da su samo Srbi činili ratne zločine i da nisu imali žrtve, tako da u kontinuitetu stižu nove i nove optužnice - izjavio je Župljanin.

On je naveo da nije u redu da se sav teret na tom planu stavi na srpsku stranu, kao i da se ovakva praksa koristi kao dodatni pritisak na Republiku Srpsku.

- Sigurno je da će takva praksa biti nastavljena, a Srbima ostaje da se u okviru institucija Srpske traže načini kako da se optuženim ljudima pomogne uz uvažavanje presumpcije nevinosti, prema kojoj niko nije kriv dok se to ne dokaže pravosnažnom sudskom presudom - rekao je Župljanin.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine zaključila je u julu 2021. godine da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

U izvještaju se navodi da nalazi Haškog tribunala o genocidu neće izdržati test vremena.