latinica  ћирилица
04/12/2023 |  17:46 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Šmit izvršio "državni" udar; Srbija i Hrvatska da reaguju kao garanti sprovođenja Dejtonskog sporazuma (VIDEO)

Kristijan Šmit je izvršio "državni" udar u BiH, jer je sebi prigrabio zakonodavna ovlašćenja koja mu ne pripadaju, zbog čega moraju da reaguju Srbija i Hrvatska koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma - ovo je iz Beograda poručio advokat Goran Petronijević.
Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

I bivši diplomata Zoran Milivojević u započetom sudskom procesu protiv predsjednika Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića vidi direktan udar na Dejtonski sporazum, s ciljem stvaranja novog statusa BiH u skladu sa interesima dijela međunarodne zajednice.

Stručna javnost ističe da je cilj suđenja predsjedniku Republike Srpske da ga uklone s političke scene. Nelegitimni Kristijan Šmit, kažu, umišlja da je zakonodavac, u Krivični zakon ubacuje član 203 a po kome je kažnjivo neizvršavanje njegovih odluka.

Neustavno Tužilaštvo ne kasni ni časa, podiže optužnicu, a neustavni Sud BiH je potvrđuje.

- Dakle on nema ulogu donošenja zakona, on je izvršio državni udar u BiH, prigrabio je sebi zakonodavnu vlast, promjenio Krivični zakon i propisao da će se kazniti onaj ko ne izvrši njegovu naredbu, zatvorskom kaznom i po tom članu sada gone Dodika. To je jedna smejurija od izigravanja prava - kaže Petronijević.

Sve i da je potvrđen odgovarajućom Rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN, a nije, jer Ruska Federacija i Kina to nisu prihvatile, da je BiH suverena država Kristijan Šmit ne bi mogao da preuzme ulogu PSBiH i donosi zakone na osnovu kojih sada bh pravosuđe progoni legitimno izabranog predsjednika Srpske.

- Ovo je pokušaj da se na silu sruši Dejtonski sporazum i proizvede novi status BiH u skladu sa interesima dela međunarodne zajednice - dodaje Milivojević.

Kristijan Šmit ne djeluje izolovano, njegovi postupci korespondiraju sa američkim ambasadorom u BiH. Vidljivo je da obojica BiH gledaju kao koloniju i da im je cilj da uklone ljude koji se protive takvoj politici-kaže diplomata Aleksandar Vranješ.

- Šta im sada preostaje, preostaje da se bave jednim hibridnim ratom protiv Srpske , kroz različite forme od sankcija, pokušaja lobiranja kod međunarodnih institucija, ogromnim uticajem na sudstvo i pravni poredak i različite aktere u BiH - ističe Vranješ.

Pokušajem uklanjanja Milorada Dodika kroz sudski proces, dio međunarodne zajednice želi da slomi otpor Republike Srpske prema ulasku BiH u NATO i otme njena imovina čime bi Srpska ostala prazna ljuštura- ocjena je stručne javnosti.