latinica  ћирилица
04/12/2023 |  17:48 ⇒ 05/12/2023 | 07:18 | Autor: RTRS

U Briselu sastanak političkih lidera sa evropskim zvaničnicima; Dodik: U EU samo bez stranog faktora (VIDEO)

Koliko je BiH udaljena od Evropske unije, ko koči njen put i može li BiH ispuniti 14 prioriteta koje je Evropa uslovila otvaranjem pregovaračkog procesa? O tome će sutra biti razgovarano u Briselu, na Drugom političkom forumu na visokom nivou između Evropske unije i BiH.
Evropska unija, Brisel - Foto: RTRS
Evropska unija, BriselFoto: RTRS

U Brisel su otputovali lideri političkih stranaka koji čine vlast na nivou BiH, delegacije Savjeta ministara i vlada Republike Srpske i Federacije BiH.

Sa strancima BiH ne može u EU. Sa ovim će stavom predstavnici Republike Srpske pred evropske zvaničnike na Političkom forumu u Briselu. Insistiraće na reformi Ustavnog suda BiH i zatvaranju kancelarije visokog predstavnika.

- BiH može ući u EU samo bez stranog faktora. To znači da nema ni visokog predstavnika, ni pravnog ni lažnog, a ni stranih sudija. Ako opet odstupe od toga, onda ne mogu govoriti da je Srpska ta koja koči procese. To rade stranci i to je već jasno - rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

- Želimo reformu Ustavnog suda, da želimo Zakon o Ustavnom sudu i da želimo da u Ustavnom sudu ne parcipiraju stranci. Tvrdimo da je značajno važno da OHR ode iz BiH i da se omogući da BiH funkcioniše na principu slova Dejtonskog sporazuma - naveo je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Federalni partneri u vlasti na nivu BiH imaju svoj dogovor. Usaglasili su stavove po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, ali ih nisu predočili partnerima iz Srpske. Sa SNSD-om "trojka" lomi koplja o sjedištu Apelacionog odjeljenja Suda BiH i reforme Ustavnog suda . Bošnjački partneri izričito odbijaju dogovor o odlasku stranih sudija, iako priznaju da bi to otvorilo vrata BiH ka pregovaračkom statusu.

- SNSD je postavio neke svoje uslove gdje traži da se u paketu rješava Zakon o sudovima i Zakon o sprečavanju pranja novca.
Dakle uz Zakon o sprečavanju sukoba interesa, smatram da bi to bio dovoljan iskorak koji bi nam omogućio da dobijemo odluku Evropske komisije o otvaranju pregovora BiH sa EU. Imamo sad u ovoj varijanti da mi blokiramo. Јer mi ne želimo pristati na kompromis - izjavio je premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

No, evropski zvaničnici optužuju Republiku Srpsku da se BiH ispriječila na evropskom putu. Sve zbog zajedničkog cilja Brisela i Bošnjaka da zadrže strance, kaže Staša Košarac. Podsjeća i na posljednje finansijske ucjene Evropske komisije prema Srpskoj.

- Prepoznajemo određene poruke koje su ovih dana određeni evropski zvaničnici na način da pokušavaju da nas disciplinuju kroz odobravanje određenih finansijskih projekata koristeći sredstva iz Plana rasta ako RS na političkom planu donese neke druge odluke. Uslovljavanja su za nas neprihvatljiva - dodao je Košarac.

Predstavnici Srpske očekuju da će Forum u Briselu pokazati da li je Evropa spremna da poštuje prava Republike Srpske.

- Srpska je pokazala spremnost da se troje stranih sudija bira u Predstavničkom domu odnosno u Parlamentu BiH, a ostali izbor sudija u Parlamentima entiteta, ali Bošnjaci ne žele jer oni štite samo njihove interese.  Tiranija Ustavnog suda dok ne prestane, mi ne možemo postati ni članica EU niti možemo govoriti o slobodnoj demokratskoj zemlji - izjavio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković.

Mart 2024. godine rok je koji je Evropska komisija postavila pred BiH za ispunjenje ključnih evropskih prioriteta. Napravi li u naredna tri mjeseca potreban pomak, BiH će dobiti status pregovarača o pridruživanju Uniji. Koliko je blizu ili daleko, biće poznato nakon Političkog foruma.