latinica  ћирилица
04/12/2023 |  18:00 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Znanja koja studenti stiču u Banjaluci kompetentna bilo gdje u Evropi (VIDEO)

Da je visoko obrazovanje u nadležnosti entiteta predstavnicima Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u ovoj oblasti prenio je rektor banjalučkog Univerziteta i predsjedavajući Rektorske konferencije BiH Radoslav Gajanin.
Univerzitet u Banjaluci - Foto: Ustupljena fotografija
Univerzitet u BanjaluciFoto: Ustupljena fotografija

Na sastanaku eksperata u okviru projekta "Podrška evropskim agencijama za osiguranje kvaliteta u ispunjavanju evropskih standarda istaknuto je da Univerziteti u Republici Srpskoj i FBiH izvode kvalitetno obrazovanje zbog čeka su znanja koja studenti stiču kompetentna bilo gdje u Evropi.

Za punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju potrebno je usaglasiti domaće sa evropskim standardima. Benifiti članstva su da Univerziteti iz Srpske i Federacije postaju dio evropskog prostora visokog obrazovanja, što bi značilo da diplome budu automatski priznate u Evropskoj uniji.

- Praktično to znači da bi se studenti, diplomci i akademsko osbolje iz BiH moglo slobodno kretati u evropskom obrazovnom prostoru bez obzira da li žele studirati, predavati ili istraživati - dodaje ministarka civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Dubravka Bošnjak.

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enes Hašić ističe da bi trebalo izmijeniti određena normativna akata kako bi došlo do harmonizacije visokog obrazovanja u BiH.

Predsjedavajući Rektorske konferecije BiH Radoslav Gajanin ponovio je da je visoko obrazovanje u nadležnosti entiteta i da je rad Univerziteta u Banjaluci usklađen sa Okvirnim zakonom u BiH, ali i sa Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srpske.

- Što se tiče harmnozacije svih zakonskih i podzakonskih akata za to su zaduženi naši politički predstavnici. Oblast visokog obrazovanja je nadležnost entiterta - dodaje predsjedavajući Rektorske konferencije BiH Radoslav Gajanin.

Predsjednik Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju Daglas Blekštok dodaje da bi trebalo da su međunarodni standardni prilagodljiviji, jer se ne može očekivati da svi rade na jednak način.

- Zbog toga smo ovdje kako bismo svoja iskustava i stručna znanja podjelili sa vama, ali i da vidimo na koji način vaše Agencije i Univerziteti provode kompletan sistem u djelo - navodi Blekštok.

Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta pridružene su članice ENKE. Očekuje se da bi do 2025. godine mogle da postanu i punopravne članice.