latinica  ћирилица
04/12/2023 |  18:33 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Preventivni pregledi najvažniji u sprečavanju raka grlića materice (VIDEO)

Prema statistici, na 100 hiljada žena - u Srpskoj čak 21 oboli od raka grlića materice, što je sedam puta više nego u ostalim zemaljama. Ljekari upozoravaju da je još veći broj neotkrivenih karcinoma materice, jer mnoge žene ne idu na redovne ginekološke preglede. Zato i poručuju - najvažnija je preventiva.
Bolnica (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Bolnica (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg)

Kao 28-godišnjakinja, Јelena Draganić iz Bijeljine bila je u poletu snage, bez ikakvih tegoba - osjećala se zdravom mladom ženom. Zbog genetskih predispozicija na kancerogena oboljenja, na insistiranje majke i sestre, otišla je na ginekološki pregled. Rezultati pretraga su bili u redu, sve... do PAPA testa.

- Sa svim tim nalazima potražila sam mišljenje nekoliko ljekara i dobijala isti odgovor... Tada počinju dani straha, stresa, frustracija, te operacija i liječenje - ispričala je Јelena, koja je pobijedila karcinom grlića materice.

Uz podršku najmilijih - Јelena je odigrala pobjednički meč protiv kracinoma materice! Od tada je prošlo dvanaest godina. Svim ženama ova heroina i sada majka dvoje djece šalje snažnu poruku...

- Od presudnog je značaja vrijeme. Morate da nađete vrijeme za sebe, da budete istrajne, uporne kao što sam bila ja. I sebi ste najpreče - poručila je Јelena.

Uprkos dostupnosti dijagnostičkih metoda, u Srpskoj od raka grlića materice godišnje oboli više od 200 žena. Ginekolozi upozoravaju da zbog agresivnosti raka imaju i sve veći broj operacija u kojima se ženama moraju odstraniti reproduktivni organi.

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstva UKC Republike Srpske, Vesna Ećim Zlojutro, napomenula je da se u Sloveniji godišnje izvrši sedam do osam takvih zahvata, dok u Srpskoj toliko na mjesečnom nivou.

- Većinom su to zapušteni slučajevi i nakon porođaja. Sada imamo pacijentkinju rođenu 1997. godine, oboljelu poslije porođaja - rekla je Ećim Zlojutro.

Primarni uzrok raka grlića je hronična infekcija genitalnog trakta specifičnim tipovima humanog papiloma virusa. Karcinom se razvija od sedam do 15 godina, dok je starosna granica žena koje obolijevaju između 35 i 50 godna.

- Najčešći simptomi i znaci zbog kojih žene dolaze na pregled je abdominalno krvarenje - rekao je Bojan Stević, načelnik Ginekologije u Domu zdravlja, Bijeljina.

- Anamneza je veoma bitna, klinički pregled, PAPA test, mikrobiološki, vrste briseva, pravilno urađena kolposkopija - pojasnila je Ećim Zlojutro.

Osim redovnih ginekoloških pregleda - stub prevencije je i vakcinacija protiv HPV-a.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović je naglasila da  HPV vakcina veoma efikasna i da sprečava infekciju.

Od ove godine i u Srpskoj je dostupna vakcina protiv HPV-a. Vakcinisati se mogu djevojčice i dječaci od devete godine, dok gornja granica ne postoji.