latinica  ћирилица
04/12/2023 |  21:18 | Autor: SRNA

Stojičić: Zajednički unaprijediti potencijal u kulturi

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić istakla je značaj kulturne razmjene Srpske i Srbije kako bi potencijali u ovoj oblasti bili prepoznati i unaprijeđeni zajedničkim snagama.
Željka Stojičić - Foto: Ustupljena fotografija
Željka StojičićFoto: Ustupljena fotografija

Stojičićeva je izrazila zadovoljstvo što je predstava "Slavne srpske vojvode", autora Miće Živojinovića i u režiji Boška Puletića, večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske zabilježila veliku posjećenost.

- Predstava ima istorijsku tematiku, te smo pozvali i učenike banjalučke Gimnazije da je pogledaju i iz druge perspektive vide sadržaje koje uče u svojim školskim knjigama - izjavila je Stojičićeva Srni prije početka predstave.

Ona je napomenula da je izvođenje predstave organizovano u okviru manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj", koja na poseban način doprinosi razmjeni kulturnih sadržaja dvije zemlje.

- Imali smo veoma uspješno organizovanu manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji", gdje smo tamošnjoj publici približili naše stvaralaštvo. Isto tako, i u Srpskoj smo u proteklim danima imali priliku da vidimo brojne kulturne manifestacije iz Srbije - rekla je Stojičićeva.

U predstavi "Slavne srpske vojvode" igraju glumci Narodnog pozorišta u Beogradu Lepomir Ivković i Dimitrije Ilić.

Predstava pokušava kroz umjetnički čin da prikaže likove i djela slavnih ličnosti srpske istorije - vojvode Živojina Mišića i vojvode Stepe Stepanovića, koji su prenijeli slavu herojske srpske vojske u Prvom svjetskom ratu i čija djela ne smiju biti zaboravljena.

Manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.