latinica  ћирилица
04/12/2023 |  22:11 ⇒ 22:33 | Autor: RTRS

Drugi ugao: U FBiH malobrojni Srbi ne mogu da ostvare ni osnovna prava (VIDEO)

Prema posljednjim procjenama, Srba u Federaciji BiH nema više od dva odsto, ali problema ima napretak. Malobrojni Srbi ne mogu da ostvare ni osnovna prava - od nemogućnosti autentičnog predstavljanja u institucijama, do ekonomskih, odnosno egzistencijalnih izazova, naveli su sagovornici u emisiji Drugi ugao.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Saglasni su da je položaj malobrojne srpske zajednice u Federaciji, moguće popraviti ukoliko se počne poštovati slovo Ustava.

- Vlada Federacije BiH, a radi se o kategorijama povratnika - ukida i elemnetrane uslove, koji ti ljudi imaju na svojim ognjištima u FBiH. Premija za mlijeko je najvažniji segment poljoprivredne proizvodnje. Kada im ukinete premiju - vi im ukidate primanja - rekao je Nemanja Davidović iz Centra za podršku povratnicima Unsko-sanskog kantona.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević je rekao da je uskraćena i ćirilica.

- Mimo Ustava i zakona. Naime, na zadnjem zajedanju gradskog Vijeća grada Mostara - donesena je odluka, da se svi natpisi ispisuju isključivo na latinici - podsjetio je Milivojević.

Delegat Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta smatrada bi se mnog stvari promijenile kada bi se u srpskom korpusu postiglo legitimno predstavljanje.

- Nažalost, mi imamo danas situaciju, odnosno u posljednjih 20 godina - da nismo imali većinu unutar Kluba Srva, koja bi mogla pokrenuti nacionalni vitalni interes - dodao je Broćeta.