latinica  ћирилица
05/12/2023 |  07:17 ⇒ 08:41 | Autor: Agencije

Operacije izraelske vojske u Kan Јunisu; Nema sigurnih zona u Pojasu Gaze

Izrael je ušao u novu fazu rata, odbrambene snage djeluju u svim dijelovima Pojasa Gaze, a glavne operacije su na jugu u Kan Јunisu. Cilj proširenih akcija je, uništenje lidera Hamasa, saopštio je Izrael. Najmanje 50 civila je ubijeno, a više stotina je povrijeđeno, u seriji izraelskih napada na dvije škole u gradu Gazi, u ​​kojima su bila smještena raseljena lica, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa.
Rat (Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI/ilustracija) -
Rat (Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI/ilustracija)

Nema sigurnih zona u Pojasu Gaze, poručio je šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

Izraelske kopnene operacije u južnoj Gazi mogle bi da liše zdravstvene zaštite hiljade Palestinaca, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Intenziviranje vojnih kopnenih operacija u južnoj Gazi, posebno u Kan Јunisu, vjerovatno će odsjeći hiljade ljudi od zdravstvene zaštite, posebno od pristupa medicinskom kompleksu Naser i Evropskoj bolnici u Gazi, dvjema glavnim bolnicama u južnoj Gazi, pošto se broj ranjenih i bolesnih povećava, navedeno je u saopštenju SZO, prenosi Si-En-En.

Ukazuje se da samo 18 od 36 bolnica još uvijek funkcioniše u Gazi, ali da samo djelimično pružaju usluge. SZO dodaje da je 12 bolnica na jugu Gaze "kičma zdravstvenog sistema".

- Gaza ne može da dozvoli da izgubi još jednu bolnicu jer se zdravstvene potrebe i dalje povećavaju - navedeno je u saopštenju SZO.

Izrael priprema veliki sistem vodenih pumpi koje bi mogao da upotrebi za plavljenje tunela Hamasa ispod Pojasa Gaze, u pokušaju da iz njih istera pripadnike Hamasa, javlja Rojters pozivajući se na američke medije.