latinica  ћирилица
05/12/2023 |  09:21 ⇒ 09:23 | Autor: TANЈUG

Peticiju kojom se traži smrtna kazna za ubistvo djevojčice potpisalo 16.000 ljudi

Neposredno nakon što je objavljena vijest da je maloljetna Vanja Đorđevska, koja je prethodno oteta, a onda nakon samo dva sata ubijena i zakopana nedaleko od Skoplja, na društvenim mrežama se pojavila peticija kojom se traži smrtna kazna za počinioce ovog zločina, koju je do sada potpisalo više od 15.000 ljudi.
S. Makedonija-građani se opraštaju od ubijene djevojčice (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija) -
S. Makedonija-građani se opraštaju od ubijene djevojčice (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija)

Peticija pod nazivom "Smrtna kazna za Vanjine ubice" se dijeli na društvenim mrežama, a istovremeno sa svih strana dolaze pozivi na najstrože kažnjavanje počinilica.

Tražeći pravdu, građani Sjeverne Makedonije kažu da je i doživotni zatvor za počinioce premala kazna.

Četrnaestogodišnja Vanja Đorđevska je oteta i za njom je sedam dana tragao gotovo cijeli region, da bi za vikend bilo saopšteno da je ubijena i da je njeno tijelo pronađeno zakopano nedaleko od Skoplja.

Nadležni su na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštili da je Vanja ubijena na brutalan način, da je nakon otmice stavljena u vreću za spavanje, a da je na mjestu zločina u nju pucano iz vatrenog oružja, dok su joj noge i ruke bile vezane. Ona je potom zakopana.

Tri osobe su pritvorene zbog sumnje da su učestvovali u ovom zločinu, kao i Vanjin otac koji se sumnjiči da je otmičarima i ubicama odao informacije o tome kada će ona biti sama. Glavno osumnjičeni za ovaj zločin Lj.P. je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodno potjernica.

Kako je saopšteno, motiv ovog brutalnog ubistva je navodno koristoljublje.