latinica  ћирилица
05/12/2023 |  12:29 ⇒ 12:29 | Autor: SRNA

Ivetić: OHR je sluga bošnjačke politike

Srpski odbornik u Opštinskom vijeću Odžaka Damir Ivetić izjavio je da se OHR pretvorio u političku slugu bošnjačke politike i naroda, što se ne pokazuje samo kroz montirani proces protiv predsjednika Republike Srpske, već i u svakodnevnom životu u svakoj lokalnoj zajednici.
Damir Ivetić - Foto: RTRS
Damir IvetićFoto: RTRS

Ivetić je istakao da je licemjerno i krajnje bezobrazno to što se OHR oglasio o smjeni zamjenika načelnika opštine Srebrenica, štiteći time i direktno stajući iza jednog naroda, dok je ostao gluv na problem i zahtjeve srpskog naroda u Posavskom kantonu.

On je naglasio da je kao predstavnik srpskog naroda u Posavskom kantonu više puta pisao o položaju i stanju Srba u ovom dijelu BiH i da do danas nikakav odgovor nije dobio.

- Ako ćemo gledati paritet prema narodima onda je logično da se OHR oglasi povodom neustavne Vlade Posavskog kantona koju je i Ombudsman za ljudska prava BiH osporio, odnosno u svojoj preporuci ustanovio da je formirana mimo Ustava Federacije BiH i da je diskriminatorska - rekao je Ivetić Srni.

On je podsjetio da je 18. decembra prošle godine proslijedio OHR-u kompletan predmet i tražio intervenciju, ali su ostali nijemi.

- Želim da upoznam javnost da je formiranje rukovodstva Opštinskog vijeća Odžak izvedeno mimo onih načela "inkluzivnosti", kako to u saopštenju naglašava OHR, jer nema pripadnika srpskog naroda, iako postoji izabrani vijećnik srpske nacionalnosti, što je samim tim presedan - ukazao je Ivetić.

On je napomenuo da se OHR-u obratio i 14. novembra ove godine dostavljajući dokumente o neusklađenosti Ustava ovog kantona sa federalnim Ustavom, ali je, takođe, dobio ćutanje.

Ivetić je istakao da se prema svim navedenim činjenicama ne može zaključiti ništa drugo nego da ponašanje OHR-a u BiH ide isključivo i samo na štetu srpskog naroda, njegovih legitimno izabranih predstavnika, što se potvrđuje i kroz proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- Dvostruki aršini i dvostruka mjerila više ne prolaze ni kod nas, ali ni u evropskoj zajednici. Bude li ova organizacija i dalje postojala i svoja pravila trenirala samo na štetu srpskog naroda, budimo sigurni da će doći do tačke ključanja kada će srpski narod reći svoj konačni sud i stav o BiH i ostanku u njoj - poručio je Ivetić.