latinica  ћирилица
05/12/2023 |  12:52 | Autor: SRNA

Neosnovana optužnica protiv sedmorice pripadnika VRS

Predsjednik Boračke organizacije Zvornik Milivoje Todorović rekao je Srni da sedmorica pripadnika Vojske Republike Srpske, koje je Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine počinjene na području Vlasenice i Šekovića u julu 1995. godine, nikome nisu nikada nanijelo zlo i da su samo branili svoje ognjište i nejač.
Zvornik -
Zvornik

Todorović je rekao da Boračka organizacija Zvornik najoštrije osuđuje podizanje optužnica protiv Ratka Vujovića, Ljubomira Vlačića, Vitomira Pepića, Milovana Ognjenovića, Gorana Viškovića, Željka Dupljanina i Vlastimira Golijanina, koji su se u Odbrambeno-otadžbinskom ratu pridržavali pravila rata i Ženevske konvencije, pa samim tim ne mogu biti odgovorni za šta ih Tužilaštvo BiH tereti.

On je naveo da se protiv pripadnika Vojske Republike Srpske i dalje vrši otvorena hajka i da ih optužuju po matrici da je kriv svako ko je bio u srpskoj vojsci i branio svoju nejač i ognjište.

Todorović je upitao zašto Tužilaštvo i Sud BiH prikrivaju zločine počinjene nad srpskim narodom u Podrinju, na Glođanskom brdu, u Kravici, Drinjači i drugim mjestima regije Birač i ne pokreću istragu nad pripadnicima takozvane Armije BiH koji su činili stravične zločine nad Srbima.

- Zašto Tužilaštvo BiH ćuti o zločinu koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH kada su na Glođanskom brdu zarobili i ubili 126 pripadnika Vojske Republike Srpske? - upitao je Todorović.

On je rekao da se zna ko je počinio taj zločin, a da Tužilaštvo BiH i dalje ne podiže optužnice.

Todorović je istakao da se otvoreno sumnja da Tužilaštvo BiH, ne preduzimajući ništa u vezi sa zločinima nad srpskim narodom, štiti i zločin i zločince sve dok nestanu svjedoci kojih je biološki sve manje.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH će na taj način imati alibi da obustavi istragu i time direktno nagradi zločine nad srpskim narodom.

- To je opasna igra Tužilaštva BiH kojom optužujući pripadnike Vojske Republike Srpske, a nepodizanjem optužnica protiv pripadnika takozvane Armije BiH mijenja ishod građanskog rata u BiH na štetu srpskog naroda, što može imati nesagledive posljedice - naglasio je Todorović.

On smatra da je najdirektnije ruganje srpskim žrtvama kada Tužilaštvo BiH smogne snage da optuži nekoga iz redova takozvane Armije BiH, a Sud BiH ga oslobodi ili minimalno kazni ili mu omogući bijeg iz zemlje samo da ne služi kaznu za izvršeno nedjelo.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedmorice komandanata i pripadnika Vojne policije Drinskog korpusa Birčanske brigade i 10. diverzanskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske koja ih tereti za navodni genocid na području opština Šekovići i Vlasenica u julu 1995. godine.