latinica  ћирилица
05/12/2023 |  15:10 | Autor: SRNA

Petković: Odbijanje zahtjeva za smjenu gradonačelnika na sjeveru - nastavak terora

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da odbijanje Prištine da prihvati zahtjev građana za opoziv lažnih gradonačelnika u četiri srpske opštine na sjeveru Pokrajine jasno pokazuje da se Aljbin Kurti sve vrijeme služio trikovima u namjeri da obmane EU, ali i da zaustavi proces smjene nelegitimnih albanskih lokalnih organa vlasti na sjeveru.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Petković je izjavio da su vlasti u Prištini na čelu sa Kurtijem jasno pokazale da ih ne zanima nikakva deeskalacija i normalizacija situacije u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, što je jedan od glavnih zahtjeva Beograda ali i EU, već da mu je namjera nastavak terora nad srpskim narodom.

- Upravo u tome leži razlog zbog čega su danas albanski predstavnici u opštinama u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu odbili da prime obrazloženu građansku inicijativu za smjenu lažnih i nelegitimnih gradonačelnika, a koju su građani podnijeli striktno poštujući administrativno uputstvo koje je izradila sama Priština - naveo je Petković.

On je istakao da je građane, koji su u prostorijama opštine Zvečan, u naselju Lipa, pokušali da ovu obrazloženu inicijativu uruče takozvanom predsjedavajućem Skupštine opštine, policija ispitivala, pretresala i legitimisala duži period s ciljem zastrašivanja kako bi odustali od svojih zahtjeva, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković ukazuje da je Kurtijev cilj jasan, a to je da na vlasti zadrži lažne gradonačelnike i okupacione gaulajtere koji su izabrani mimo volje većinskog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, odnosno sa 13 glasova Srba i 3,5 odsto albanskih glasova sa sjevera.

On je naveo da ti lažni gradonačelnici donose brojne antisrpske odluke i kaznene mjere nauštrb srpskog naroda, kako bi nastavili da ih terorišu i progone sa vjekovnih ognjišta.