latinica  ћирилица
05/12/2023 |  15:18 ⇒ 15:20 | Autor: RTRS

Krišto: BiH sutra predaje Plan reformi

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je u Briselu da je BiH napravila značajan iskorak u proteklih mjesec dana, od objavljivanja Izvještaja Evropske komisije o BiH, te da već sutra Evropskoj komisiji zvanično biti predat dokument Plana reformi koji je u rekordnom roku izradila ad hok radna grupa.
Borjana Krišto - Foto: Ustupljena fotografija
Borjana KrištoFoto: Ustupljena fotografija

- Vjerujem da smo zaista sazreli i da možemo obezbijediti sve nužne pretpostavke za jačanje dijaloga između institucija BiH, kao i političkih lidera u BiH, koji će nas dovesti do ispunjavanja svih onih uslova koji stoje pred nama - rekla je Krištova i ponovila očekivanje da će BiH do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora sa EU.

Predsjedavajuća Savjeta ministara u izjavi medijima naglasila je da se samo kroz iskreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije, te poštovanje ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim nivoima vlasti mogu obezbijediti trajna stabilnost, prosperitet, provođenje reformi i konačna integraciju u evropsku porodicu, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Krištova je zahvalila evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju za kontinuiranu podršu, te dosadašnjem trudu i posvećenosti evropskom putu BiH.

Krištova, koja je zajedno sa Varheljijem danas u Briselu kopredsjedavala Drugim političkim forumom na visokom nivou između EU i BiH, smatra da sama brojnost zvaničnika BiH koji su u Brisel došli sa usaglašenim tekstom zaključaka govori o apsolutnoj opredijeljenosti i posvećenosti kada je u pitanju EU put zemlje.