latinica  ћирилица
05/12/2023 |  15:59 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Tegeltija: Prikupljeni prihodi prvi put će premašiti 10 milijardi KM

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija rekao je danas u Banjaluci da će prvi put od osnivanja UIO prikupljeni prihodi od indirektnih poreza premašiti 10 milijardi KM godišnje.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Rukovodstvo Uprave na čelu sa Tegeltijom upoznalo je danas članove Zajedničke komisije za reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH o svim važnim aktuelnim temama u vezi sa indirektnim porezima, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Prilikom posjete UIO, razgovarano je o prijedlozima zakonskih rješenja koja se odnose na PDV, carinu i akcize, a koji se posljednjih mjeseci često pominju u javnosti, posebno u smislu mnogobrojnih zahtjeva za oslobađanje od plaćanja PDV-a, umanjenje stope ili zahtjeva za povrat PDV-a na širok spektar dobara.

Na sastanku je bilo riječi o potrebi za sveobuhvatnom izmjenom Zakona o PDV-u i o sistemu indirektnih poreza, kao i o potrebi tehničkog jačanja internih kapaciteta UIO.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o statusu nekoliko usvojenih inicijativa u okviru Parlamentarne skupštine BiH, kao što su ukidanje PDV-a na doniranu hranu, te povećanje praga za ulazak u sistem PDV-a, ali i o planovima i mogućnostima povećanja gornje granice za nabavku vozila za osobe sa invaliditetom, te plana u vezi sa obnovom graničnih prelaza koji su u lošem stanju.

Na sastanku rukovodstva Uprave i delegacije Komisije bilo je riječi i o sistemu koji je na snazi, a odnosi se na plaćanje PDV-a na lijekove, na takse prilikom registracije novih privrednih subjekata, a razmijenjene su i informacije o mogućnostima i rizicima pomjeranja konačnog dana za obračun PDV-a.

U saopštenju je navedeno da su istaknuti i loši uslovi za rad u sjedištu Uprave i u Regionalnom centru Banjaluka, te je ukazano na potrebu bolje tehničke opremljenosti UIO s ciljem što boljeg obavljanja osnovnih zadataka, prvenstveno pružanja kvalitetnije usluge poreskim obveznicima.

U delegaciji Zajedničke komisije za reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH bili su predsjednik Ermina Salkičević Dizdarević, zamjenik predsjedavajućeg Ilija Cvitanović, te članovi Snježana Novaković Bursać, Mladen Bosić i Šemsudin Dedić.