latinica  ћирилица
05/12/2023 |  16:09 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Saradnjom UKC-a i Kliničkog centra Srbija postignuti zavidni rezultati u zajedničkom liječenju i edukaciji (VIDEO)

Delegacija Univerzitetskog-kliničkog centra Republike Srpske koju predvodi generalni direktor Vlado Đajić, posjetila je Klinički centar Srbije povodom unapređenja već postojeće saradnje.
Delegacija UKC-a u Beogradu - Foto: RTRS
Delegacija UKC-a u BeograduFoto: RTRS

Dogovoreno je da ovakvi sastanci, na nivou načelnika odjeljenja, postanu redovna praksa u cilju prevazilaženja problema i razmjene iskustava.

Na sastanku je dogovoreno da saradnja bude sistemski riješena, kako bi se izbjegle tehničke komplikacije koje su moguće u velikim sistemima. Ujedno, bila je to i prilika da se naši zdravstveni radnici zahvale predsjedniku Aleksandru Vučiću i cjelokupnom medicinskom sistemu Srbije za sve što je urađeno za građane Republike Srpske.

Direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da su ljekari iz UKC-a Srbije uradili mnogo kada je riječ o edukaciji zdravstvenih radnika iz Srpske i liječenju najkompleksnijih slučajeva iz Republike Srpske.

- Mi sada imamo dvadesetak naših ljekara na edukaciji u UKC-u Srbije i ne samo specijalizanata, već i specijalista koji su na supspecijalizacijama - naglasio je Đajić.

On je rekao da kardiolozi, hirurzi i drugi ljekari ova dva centra kontinuirano sarađuju, te da mnogi profesori iz Beograda dolaze u UKC u Banjaluku.

Dodao je da je delegacija UKC-a Srpske danas došla u Beograd da zahvali zdravstvenim radnicima i rukovodstvu Srbije za sve što su uradili za zdravstveni sistem i stanovništvo Srpske.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da su na ponos rezultati koje su ove dvije zdravstvene ustanove postigle.

- Mi smo dve ustanove koje su se osavremenile. Podigli smo struku na zavidan nivo, ali ima mnogo mogućnosti za dalje unapređenje saradnje. Već smo dogovorili da u martu ili aprilu iduće godine posetimo UKC u Banjaluci i redovno ćemo sarađivati i zajednički podizati nivo struke - rekao je Ašanin.

On je naglasio da je danas prvi put održan sastanak kojem je prisustvovao veliki broj načelnika i ljekara sa obje strane, a na kojem je dogovoreno da ovakvi susreti postanu redovni.

Ašanin je naveo da je na bolničkom liječenju u UKC-u Srbije više od 1.110 pacijenata iz Republike Srpske.

U ovom trenutku 20 ljekara iz Srpske je na specijalizaciji u Srbiji, a prije nekoliko dana u Banjaluci je boravilo pet ljekara iz Beograda koji su, popred operacija, edukovali naše kadrove.

Sve ovo jasno svjedoči o konkretnom povezivanju dva zdravstvena sistema.