latinica  ћирилица
05/12/2023 |  16:22 | Autor: SRNA

Kojić: Paradžemati - ozbiljna bezbjednosna prijetnja

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agenije /OBA/ Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić smatra da je zabrinjavajuće prisustvo paradžemata koji su bliski terorističkoj "Islamskoj državi" jer predstavljaju ozbiljnu potencijalnu bezbjednosnu prijetnju u BiH.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Sve bezbjednosne agencije u BiH znaju da postoje radikalne islamističke grupe. Prema jednom izvještaju koji sam čitao, italijanska obavještajna služba je navela podatak da postoji 20 različitih lokacija u BiH na kojima se nalaze paradžemati koji su bliski "Islamskoj državi" - rekao je Kojić novinarima u Banjaluci.

On smatra da ovi paradžemati predstavljaju potencijalnu bezbjednosnu prijetnju, ali da o njima treba govoriti, ne da bi se uznemirila javnost, nego da se ukaže na taj problem.

Kojić je podsjetio da su uspostavljene određene granične kontrole kada je počeo izraelsko-palestinski sukob.

- U dijelu Šengena između Hrvatske i Slovenije, gdje nisu postojale, uspostavljene su granične kontrole zbog opasnosti od radikalnih ekstremističkih pokreta i grupa - rekao je Kojić.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je održan zajednički sastanak parlamentarnih radnih tijela iz oblasti bezbjednosti na kojem je ocijenjeno da je bezbjednosna situacija u BiH na zadovoljavajućem nivou.

Sastanku, čiji je domaćin bio Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, prisustvovali su predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost i Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Parlamentarne skupštine BiH, kao i komisija za bezbjednost Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.