latinica  ћирилица
05/12/2023 |  17:47 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Zloglasna Hitlerova Direktiva o napadu na Јugoslaviju uskoro u vlasništvu Srbije (VIDEO)

Srbija je nedavno na međunarodnoj aukciji kupila dokument neprocjenjivog istorijskog značaja - zloglasnu Direktivu, od 27. marta 1941., kojom je Hitler naredio napad na kraljevine Јugoslaviju i Grčku. Dokument je trenutno u Americi. Za nekoliko nedjelja stići će u Muzej žrtava genocida u Beogradu i privremeno biti izložen u jednoj od nacionalnih ustanova kulture.
Direktiva o napadu na Јugoslaviju - Foto: RTRS
Direktiva o napadu na ЈugoslavijuFoto: RTRS

Zloglasna Direktiva 25, koja je označila početak Drugog svjetskog rata na teritoriji Kraljevine Јugoslavije, izrađena je u 13 originalnih primjeraka, a onaj, koji je otkupila Srbija, bio je namijenjen obavještajnoj službi Abver. Na međunarodnoj anonimnoj onlajn aukciji za njega se nadmetalo 14 interesenata.

- Kao što oni nisu znali da Republika Srbija učestvuje, tako ni mi ne znamo ko su konkretni ponuđači, odnosno učesnici u samoj aukciji bili, što se tiče cijene – on je kupljen za 42.500 američkih dolara - kaže Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

Direktiva, koja se sastoji od pet tačaka i ispisana je na četiri stranice, za istoričare je dokaz o zločinima.

- Oni strašni događaji, zločini, zločini protiv čovječnosti, genocid nad srpskim narodom koji se dogodio na prostoru NDH jesu upravo posljedice tog potpisa koji je 27. marta 1941. godine Adolf Hitler stavio na dnu dokumenta, tj. na dnu Direktive broj 25 - kaže istoričar Bojan Arbutina.

Ratomir Milikić, naučni savjetnik Instituta za savremenu istoriju, kaže da je to bio i kulturocid.

- To je ne samo genocid nad narodom, već i kulturocid, prosto zatiranje imena i zatiranje istorije jednog naroda - tvrdi Milikić.

U Muzeju žrtava genocida kažu da je ovaj dokument po važnosti uporediv sa telegramom austrougarske objave rata Kraljevini Srbiji 1914. godine, koji se nalazi na UNESKOVOЈ listi svjetskog kulturnog nasljeđa. Ističu da postoji mogućnost pokretanja procedure da se i Direktiva 25 potencijalno nađe na ovoj listi.