latinica  ћирилица
05/12/2023 |  18:18 ⇒ 22:06 | Autor: RTRS

Visoko obrazovanje u Srpskoj i na evropskoj mapi (VIDEO)

Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske ispunjava uslove za punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji agencija za obezbjeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju, zaključak je dvodnevnog sastanka stručnjaka u visokom obrazovanju u Banjaluci.
Univerzitet u Banjaluci - Foto: RTRS
Univerzitet u BanjaluciFoto: RTRS

Neophodno je da Agencija sprovede i sve zakonske procedure, da bi svaka visokoškolska ustanova bila akreditovana, a podršku će dobiti od Evropske agencije.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu prva je visokoškolska ustanova u Srpskoj i Federaciji BiH, koja je prošla spoljnu akreditaciju. Ovo su postigli zahvaljujući podršci Republičke agencije za visoko obrazovanje.

- Agencija za visoko obrazovanje pomaže u radu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u smislu podizanja kvaliteta naučno-nastavnog i naučno-istraživačkog rada na našem fakultetu - kaže Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Da bi se studenti mogli slobodno kretati u evropskom obrazovnom prostoru, neophodno je da Agencija za visoko obrazovanje Srpske postane punopravni član Evropske agencije. Predstoji im proces vrednovanja od strane međunarodnih stručnjaka.

- Mislim da smo mnogo toga uradili i ispunili sva očekivanja. Sada je prilika da putem ovog projekta vidimo šta nam je preostalo, kako bi mogli zaokružiti ovu priču - rekla je Biljana Vojvodić, direktor Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske.

Napredak Agenicije u radu prepoznala je i Evropska asocijacija za obezbjeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju.

Daglas Blekstok, predsjedavajući ove asocijacije, istakao je da Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske postiže napredak i da će imati podršku Evropske asocijacije tokom procesa vrednovanja od komisije sastavljene od međunarodnih stručnjaka.

- Kao profesor na Banjalučkom univerzitetu, vidim značaj i vrijednost Agencije koja je sposobna da sagleda naše potrebe u visokom obrazovanju i pomogne Ministarstvu u analizama koje daju stručnu analitiku za određene naučne oblasti - naglasio je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Očekuje se da bi Agencija za visoko obrazovanje Srpske već sljedeće godine mogla postati punopravni član Evropske asocijacije.