latinica  ћирилица
05/12/2023 |  18:33 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Pozorište Јazavac: Premijera "Tri praseta i još jedno"

Predstava "Tri praseta i još jedno" u sklopu dječije "Јuhu scene" Gradskog pozorišta Јazavac u Banjaluci, biće izvedena premijerno u srijedu, 6. decembra, od 18 časova.
Predstava "Tri praseta i još jedno" (Foto: gpj.ba) -
Predstava "Tri praseta i još jedno" (Foto: gpj.ba)

Predstava je nastala po tekstu Tode Nikoletića, a reditelj je Belinda Stijak.

Gradsko pozorište Јazavac je saopštilo da i u ovoj predstavi nastavlja da daje šansu mladim pozorišnim stvaraocima, te da će tako pored iskusnijih kolega, svoje prve profesionalne uloge ostvariti i studenti Akademije umjetnosti u Banjaluci - Katarina Rendić, Miloš Ćebić i Anđela Tasić.

Dramaturg je Aleksandar Vasiljević, za scenografiju i kostimografiju zadužena je Dragana Purković Macan, autor muzike je Bojan Stijak, koreograf, saradnik za pokret i animaciju Marko Dukić, vokalni saradnik na songovima Maja Manojlović, dok je za izradu lutaka i dijelova kostima bio zadužen Zoran Bjelošević.

Belinda Stijak zapisala je da se kroz motive kultne bajke "Tri praseta" pisac Tode Nikoletić pozabavio jako važnom temom današnjice, a to je ekologija i borba za spas planete.

- Tode je jedan od naših značajnijih živih pisaca za djecu, a izdvaja se po tome što piše na duhovit, zanimljiv i djeci razumljiv način. Kroz dinamične scene isprepleteni su likovi prasića, Vuka, Aske i još nekog. Ova zanimljiva družina nam priča priču o hrabrosti, o tome kako pomoći drugom u nevolji, o zaštiti prirode i o tome da nikada nije kasno da postanemo bolji ljudi - istakla je Belinda Stijak.

U ovoj predstavi igraju Miloš Ćebić, Velimir Blanić, Anđela Tasić/Katarina Rendić, Јelena Јandrić i Pavle Pavić.