latinica  ћирилица
05/12/2023 |  19:17 ⇒ 19:19 | Autor: RTRS

Ugovor o garantovanju kreditnog portfelja između Garantnog fonda Srpske i Šparkase banke BiH (VIDEO)

U Banjaluci je potpisan Ugovor o garantovanju kreditnog portfelja između Garantnog fonda Republike Srpske i Šparkase banke BiH koji će preduzećima i privrednicima iz Srpske omogućiti korištenje kredita ove banke uz garanciju od 50 odsto iznosa kredita. Ugovor su potpisali vršilac dužnosti direktora Garantnog fonda Neven Bućan i predsjednik Uprave Šparkase banke Amir Softić.
Garantni fond Republike Srpske - Foto: RTRS
Garantni fond Republike SrpskeFoto: RTRS

Potpisivanjem Ugovora vrijednosti od 10 miliona maraka olakšaće se pristup izvorima finansiranja, podstaći održiv razvoj realnog sektora i kreirati nova radna mjesta.

- Ciljna grupa klijenata koji se mogu obratiti banci za dobijanje kredita iz ovih sredstava mikro preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici do iznosa od 250 hiljada KM, po jednom klijentu. Mala preduzeća do 500.000 KM. Srednja i velika preduzeća do milion KM - naveo je Neven Bućan, v.d. direktora Garantnog fonda Republike Srpske.

Јačanje ekonomije duboko je ukorijenjen model poslovanja Šparkase banke, uz poseban fokus na podršku preduzećima, poljoprivredi i turizmu.

- Ova saradnja je zaista početak jednog novog okvira unutar kojeg želimo da pokažemo da je moguća održivist ekonomije i da se napravi na način da ekonomija u lokalnim zajednicama bude izuzetno jaka - istakao je Amir Softić, predsjednik Uprave Šparkase banke.

Garantni fond Republike Srpske je tokom prošle i ove godine imao veliki doprinos stvaranju povoljnijih uslova bankama za plasman kreditnih sredstava, koja su privrednicima neophodna za rast poslovanja.