latinica  ћирилица
05/12/2023 |  19:34 | Autor: SRNA

Održana radionica za organizatore filmskih manifestacija

U Audio-vizuelnom centru Republike Srpske održana je dvodnevna radionica za organizatore filmskih manifestacija u Srpskoj na kojoj su učesnici detaljno upoznati o tome kako da što preciznije opišu projekat kojim apliciraju, a predočeni su im i konkretni primjeri kako da budu vidljiviji i da privuku sponzore i publiku, rekla je Srni vršilac dužnosti ovog centra Anja Ilić.
Banjaluka - Audio-vizuelni centar - Foto: RTRS
Banjaluka - Audio-vizuelni centarFoto: RTRS

Ilićeva je istakla značaj ove radionice, jer su učesnici imali priliku da rade sa iskusnim producentima Milankom Gvoić i Nikolom Spasićem, koji su osnivači Inkubatora multimedijalne umetnosti i kreativnih industrija "Rezon" iz Novog Sada.

- Oni su sa učesnicima radionice prošli kroz konkursnu dokumentaciju za filmske manifestacije sa idejom da im pomognu da na najbolji način prezentuju svoju manifestaciju - pojasnila je Ilićeva.

Ona je napomenula da je ovo jedna u nizu edukativnih radionica koje je Centar organizovao kako bi korisnicima pomogao da se što bolje pripreme za apliciranje na javne konkurse koje raspisuje Centar, u ovom slučaju na javni konkurs za organizovanje filmskih festivala, koji je upravo otvoren.

Spasić je izrazio zadovoljstvo što je na radionici bilo učesnika koji su imali ideje za nove manifestacije.

- Potrudili smo se da učesnicima radionice maksimalno pomognemo i približimo kako to funkcioniše u Evropi i svijetu, da im damo konkretne savjete, a mislim da smo u tome i uspjeli - rekao je Spasić.

Gvoićeva je istakla važnost zajedničkog nastupa organizatora festivala po pitanju istih problema i izazova, s obzirom na to da zajedničko istupanje ima veću težinu kod lokalne zajednice i finansijera.

- Treba imati na umu da oni nisu jedni drugima konkurencija i da je važno da udruženo nastupe po pitanju istih problema i izazova. To je sigurno jedan od načina da obezbijede bolje uslove i okruženje za svoje manifestacije - rekla je Gvoićeva.