latinica  ћирилица
05/12/2023 |  21:29 ⇒ 22:15 | Autor: RTRS

Bošnjački ministri blokirali sporazum sa Fronteksom

Srpski i hrvatski ministri u Savjetu ministara glasali su ZA o prijedlogu sastava pregovaračkog tima sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/, dok bošnjački nisu pristupili glasanju, potvrdio je za RTRS Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.
Sarajevo-zgrada Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sarajevo-zgrada Savjeta ministaraFoto: RTRS

-Bošnjački ministri me optužuju da želim da prenesem neke nadležnosti na entitete, i tražili su da ubace još jednog člana iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u tim, na što nisam mogao pristati jer DKPT nema veze sa granicom - istakao je Nešić.

Vanredna telefonska sjednica Savjeta ministara o prijedlogu sastava pregovaračkog tima sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/, danas je bila odgođena na zahtjev bošnjačkih ministara zbog dodatnog usaglašavanja.

Savjet ministara sinoć je na telefonskoj sjednici počeo raspravu o Nešićevom prijedlogu o sastavu pregovaračkog tima sa Fronteksom.

Taj prijedlog podrazumijeva i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje sporazuma sa Fronteksom.

Ministar bezbjednosti Nenad Nešić uputio je u petak, prvog decembra, Savjetu ministara Prijedlog odluke o formiranju tima za pregovore sa "Fronteksom".

Njegov prijedlog bio je da se na čelu pregovaračkog tima nađe Mirko Kuprešaković direktor Granične policije BiH.

BiH jedina u regionu još nije zaključila sporazum sa Fronteksom.