latinica  ћирилица
05/12/2023 |  21:41 ⇒ 22:23 | Autor: RTRS

Kecmanović: Opstanak Republike Srpske cilj je svih Srba (VIDEO)

Opstanak Republike Srpske cilj je svih Srba, rekao je u našoj emisiji "Srpska pred sudom" književnik Vladimir Kecmanović.
Srpska pred sudom - Foto: RTRS
Srpska pred sudomFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, sudski proces protiv predsjednika Milorada Dodika dio je procesa razvlašćivanja Srpske, koji Zapad, instruisan Amerikom, vodi od njenog nastanka. Kecmanović poziva na srpsku sabornost.

- Hajka protiv Republike Srpske se vodi od njenog nastanka, hajka protiv Milorada Dodika dvije decenije, od momenta od kada je na čelu Srpske, hajka je personalizovana i usmjerena na njega. Dodik ne dozvoljava da se sve više oduzimaju dejtonska ovlašćenja Srpskoj koja su pravno zagarantovana, a u praksi se negiraju. Siguran sam da je svim Srbima cilj da Republika Srpska opstane - naglasio je Kecmanović.

Prema riječima Kecmanovića, s druge strane, Zapad ne samo da nije spreman da prihvati to odbijanje nego bi da nadležnosti oduzimaju i dalje.

- Tako da je logično da je onaj ko je na čelu Republike Srpske meta, sve dok se čvrsto drži - istakao je Kecmanović.

Osvrnuo se i na međunarodni faktor, ističući da je za Zapad bilo kakav ruski uticaj loš, a američki dobrodošao.

- To već decenijama traje, ali stvari izmiču kontroli i nervoza Amerike i konglomerata koji je u njihovoj službi sve je veća. Dobro je što američki uticaj slabi ali opasno je što stvara nervozu jer ljudi koji gube moć mogu da budu jako agresivni i opasni. Zapad ima sredstva da učini svašta, pitanje je koliko im je to prioritet. Mislim da je najbitnije da sa srpske strane stav bude čvrst i razuman. U pravnom smislu, oni su sredstva iscrpili davno, ali kad je u pitanju sila tu nikad ne znate šta će da im padne na pamet - rekao je Kecmanović.

Kecmanović naglašava da je srpska sabornost potrebna i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

- Normalno je da u višestranačkom sistemu postoje sukobi, pa i prljave igre. Ono što je problem u Srbiji, a sve više i u Srpskoj, što ne postoji neki nacionalni konsenzus - šta je ono oko čega se svi slažemo. To je neophodno za svaku državu, inače smo na vjetrometini - rekao je Kecmanović.