latinica  ћирилица
06/12/2023 |  08:57 ⇒ 10:52 | Autor: RTRS

Više od 1.200 kontrola u zdravstvenim ustanovama

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sproveo je više od 1.200 kontrola radi sprečavanja eventualnih kršenja prava osiguranih lica, od kojih su pojedine pokazale da neke zdravstvene ustanove ne postupaju u skladu sa propisima i uputstvima Fonda.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Kontrole, koje se sprovode u javnim i privatnim ustanovama sa kojima FZO ima potpisane ugovore, nisu "pritisak na zdravstvene ustanove", kako se često navodi, već mehanizam zaštite prava osiguranika, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda ističu da je riječ o konkretnim mehanizmima zahvaljujući kojima se, između ostalog, zdravstvene ustanove dodatno informišu o procedurama i postupku ostvarivanja prava, a sve s ciljem da se eventualne zloupotrebe prava svedu na minimum.

- Fond kontinuirano sprovodi kontrole sa namjerom da se preventivno djeluje, da se preduprijede kršenja prava pacijenata i da se zdravstvenim ustanovama ukaže na uočene nepravilnosti i primjedbe osiguranika - naglašeno je u saopštenju.

Osim redovnih, planiranih kontrola, sprovode se vanredne kontrole koje Fond vrši po prijavama osiguranih lica, poslodavaca ili kada se uoče određene nepravilnosti u dostavljenim fakturama i izvještajima o pruženim uslugama.

- Naš prioritet je da građanima Republike Srpske obezbjeđujemo što dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Da bi to bilo moguće neophodno je da se kontroliše i upravlja svim troškovima, te da se svi u sistemu ponašaju odgovorno i racionalno prema sredstvima osiguranika - ističe se u saopštenju.

Tako se, na primjer, u zdravstvenim ustanovama koje pružaju usluge primarne zdravstvene zaštite kontroliše naplaćivanje participacije, snabdjevenost ambulanti potrebnim lijekovima, propisivanje lijekova i medicinskih sredstava, zakazivanje CT i pregleda magnetnom rezonancom i drugo.

Iz Fonda dodaju da su veoma česti i zahtjevi poslodavaca za kontrolom opravdanosti bolovanja radnika, te je i to čest razlog kontrola u domovima zdravlja.

- Razumijemo da to oduzima vrijeme ljekarima i da ispaštaju pacijenti koji čekaju na preglede, ali isto tako Fond je dužan da postupi po zahtjevima kako poslodavca, tako i po drugim prijavama koje podnose osiguranici - navode iz Fonda.

U saopštenju se napominje da je FZO u saradnji sa predstavnicima doktora porodične medicine preduzimao u proteklim godinama niz mjera i aktivnosti koje su imale za cilj ne samo da unaprijede primarnu zdravstvenu zaštitu građana, već i da, koliko je to moguće, olakšaju rad timova porodične medicine.

- Na tome ćemo raditi i u narednom periodu, osluškujući potrebe i zdravstvenih radnika, a posebno kada je rijč o jednostavnijem i efikasnijem informisanju zdravstvenih radnika o svim propisima i novinama u zdravstvenom osiguranju. To bi trebalo da unaprijedi i informisanost osiguranika o njihovim pravima budući da su upravo zdravstveni radnici ti sa kojima osiguranici najviše komuniciraju - navodi se u saopštenju.

Iz FZO naglašavaju da je to ujedno i dodatna garancija da osigurana lica ostvaruju sva svoja prava u punom obimu, odnosno da im se pružaju potrebne zdravstvene usluge koje finansira Fond u skladu sa propisima.