latinica  ћирилица
06/12/2023 |  10:27 | Autor: SRNA

Vujičić: MUP Srpske ne može se isključiti

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je da se nijedna bezbjednosna agencija koja se bavi migracijama i zaštitom teritorije, pa tako ni Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, ne može isključiti iz odlučivanja i saradnje sa međunarodnim policijskim agencijama, uključujići i Fronteks.
Miroslav Vujičić - Foto: SRNA
Miroslav VujičićFoto: SRNA

Vujičić je rekao da Republika Srpska, u pripremi sporazuma sa Fronteksom, želi da bude vidljiva, te dodao da to isto treba da bude i Federacija BiH /FBiH.

- Naravno da treba saglasnost Republike Srpske, jer je MUP Srpske aktivan i uključen u dijelu koji se tiče zaštite djela granice, kada su migracije u pitanju - istakao je Vujičić za Srnu, komentarišući to što Savjet ministara sinoć zbog odbijanja bošnjačkih ministara da glasaju nije usvojio sporazumu za pregovore sa Fronteksom.

Prema njegovim riječima, suština je da se sprorazum mora potpisati jer je sadržan u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

- Ako želimo da se približavamo EU moramo potpisati sporazum sa Fronteksom - rekao je Vujičić.

On smatra da je ponuđena varijanta odgovarala i Republici Srpskoj i FBiH.

- Ne može se isključiti nijedna bezbjednosna agencija koja se bavi migracijama i zaštitom teritorije, u ovom slučaju MUP Republike Srpske iz odlučivanja i saradnje sa međunarodnim policijskim agencijama kao što su Fronteks i Evropol - poručio je Vujičić.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je sinoć da bošnjački ministri nisu glasali o sporazumu za pregovore sa Fronteksom, tako da od pregovora sa ovom agencijom do daljeg nema ništa.

Nešić je u izjavi Srni objasnio da su srpski i hrvatski ministri već ranije glasali za sporazum, dok bošnjački ministri, koji su juče tražili odgađanje glasanja kako bi obavili dodatne konsultacije, nisu iskoristili mogućnost da se izjasne o sporazumu, te je sjednica Savjeta ministara zaključena bez njihovog izjašnjenja.

On je naveo da bošnjački ministri traže da se izmijeni član sporazuma tako da entiteti, umjesto saglasnosti, daju mišljenje.