latinica  ћирилица
06/12/2023 |  13:56 ⇒ 13:59 | Autor: Agencije

Putin: Odnosi sa Emiratima dostigli neviđeno visok nivo

Odnosi Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata dostigli su neviđeno visok nivo, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Putin i Nahjan (Foto: EPA-EFE/ANDREY GORDEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Putin i Nahjan (Foto: EPA-EFE/ANDREY GORDEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Danas, zahvaljujući vašem stavu, naši odnosi su dostigli neviđeno visok nivo. Vi i ja smo u stalnom kontaktu, a naše kolege stalno sarađuju jedni sa drugima. I zaista, UAE su glavni trgovinski partner Rusije u arapskom svijetu - rekao je Putin na sastanku sa predsjednikom UAE Mohamedom bin Zajedom el Nahjanom.

Putin je dodao da će se tokom sastanka razgovarati o palestinsko-izraelskom sukobu, kao i da će informisati Nahjana o ukrajinskoj krizi.

Osim toga, ruski predsjednik je pozvao predsjednika UAE da prisustvuje samitu BRIKS-a u Kazanju sljedeće godine.

Nahjan je ocijenio da se odnosi između dvije zemlje aktivno razvijaju u posljednjih nekoliko godina i da cijeni Putinovu ulogu u tome.

On je rekao da je u 2022. godini trgovina između Rusije i UAE, ne računajući naftu, porasla za blizu 109 odsto i da taj porast bez presedana govori o posebnosti odnosa dvije zemlje.

- UAE očekuju da nastave da rade zajedno i razvijaju saradnju sa Rusijom u oblasti energetike, infrastrukturnih projekata i naprednih tehnologija - dodao je Nahjan.