latinica  ћирилица
06/12/2023 |  15:23 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: I danas ima onih koji bi da razvodne i relativizuju pravoslavnu vjeru

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je da i danas ima onih koji bi da razvodne i relativizuju pravoslavnu vjeru ili da pravoslavne hrišćane pretvore u pravoslavce samo po imenu, a po životu i po načinu vjerovanja da budu nešto što je potpuno strano pravoslavlju.
Patrijarh Porfirije - Foto: RTRS
Patrijarh PorfirijeFoto: RTRS

Nakon što je danas u Hramu Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave mješovitog i pjevničkog hora pri ovom hramu, patrijarh Porfirije je u besjedi istakao da je takvih ljudi bilo i u vrijeme Svetog Aleksandra Nevskog, kao što ih ima i danas.

Patrijarh srpski je naveo da se u svetitelju Aleksandru Nevskom, kao i u svakom svetitelju, slavi vrlina jevanđeljska kojom je on bio ukrašen.

- Ali i onda kada je trebalo i snagom ovoga sveta i silom ljudskom pokazati da je veran pravoslavnoj veri, kada je pozivan da će dobiti još veća carstva da napusti veru pravoslavnu, da postane unijat, da pređe u katoličku veru, Sveti Aleksandar Nevski ni rečju, ni delom, ni mišlju nije pristajao na to - rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je podsjetio da je Sveti Aleksandar Nevski bio aristokratskog roda, upravljao je ljudima i teritorijama.

- Ali, pre svega, on je samog sebe upravljao jevanđeljem Hristovim, znajući da sve treba dati za Hrista, a Hrista ni za šta kako bi sve ono što smo dali bilo, postalo i ostalo naše - rekao je srpski patrijarh.

Sveti Aleksandar Nevski se, napomenuo je patrijarh, nije ponio za svjetskom slavom, vlašću i moći, nego naprotiv, znao je da su spoljašnja slava, moć i vlast izraz promisla Božijeg i da je njemu data, ne da afirmiše sebe u egoizmu i egocentrizmu, nego da služi jevanđelju Hristovom.

- I zato njegov život, budući da je bio utemeljen na reči Hristovoj, jeste život svedočenja istinske i prave vere pravoslavne - istakao je patrijarh Porfirije.

Njegovoj svetosti saluživalo je sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke u molitenom prisustvu brojnog vjernog naroda, a na kraju liturgije patrijarh je prelomio slavski kolač i osveštao slavske darove, prenijela je crkvena televizija "Hram".

Hram Svetog Aleksandra Nevskog slavi oba važna događaja iz života blagovernog kneza Aleksandra Nevskog, i to Prenos moštiju kao hramovnu, a Usnuće, odnosno Pogrebenje, kao slavu horova pri Hramu.

Radost ovog praznika uveličao je dar manastira Ostrog sa blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija, rukavice sa moštiju Svetog Vasilija Ostroškog.